Wykonanie
Witajcie!Dziś słodka niedzi e la, a że w poniedziałek, no có ż tak wyszło :)Zaczynamy!Przepisów na
ciastka owsiane jest tyle ile osób, które je przygotowywały, a nawet więcej, bo przecież można robić ich kilka wersji, ale ja chyba odkryłam najlepszy na nie przepis.Nieskromnie
powiem, że były to najlepsze
ciastka jakie kiedykolwiek sama zrobiłam i chyba
jadłam... Bajeczne! Robi się je dosłownie chwilę, więc da się je zrobić nawet przed niezapowiedzianą wizytą gości. Są łatwe, więc poradzi sobie nawet największy kulinarny ignorant.Są bez
mąki, bez
jajek, mogą być bezglutenowe.
Idealne na przekąskę do pracy, szkoły, na spacer. Zapraszam!Składniki:2 bardzo dojrzałe
banany średniej wielkości3
daktyle1 szklanka
płatków owsianych (mogą być gryczane, mieszane)1/2 szklanki pestek dyni i
słonecznika (ja już miałam wymieszane)2 łyżki
suszonej żurawinyPrzygotowanie:
daktyle i
banany zmiksować na gładką masędo masy dodać pozostałe składnikidokładnie wymieszaćodstawić na dosłownie kilka minut, w tym czasie przygotować blachę - wyłożyć papierem do pieczenia i nastawić piekarnik na 280 stopni na blaszce uformować
ciastka i wstawić do piekarnika
piec w 80 stopniach jakieś 15-20 minut, gdzieś pod koniec pieczenia odwróciłam na chwilęwyjąć z piekarnika i suszyć na kratce
Ciastka są bardzo słodkie. Kruche. Pyszne. Można dodać
orzechy,
migdały, inne
suszone owoce. Z podanej porcji zrobiłam 6 sporych
ciastek.
Ja jestem słabym cukiernikiem, nie piekę szałowych ciast, męczy mnie odmierzanie, mieszanie, wałkowanie, ale ten przepis zostanie ze mną zdecydowanie na dłużej. Tak jak
pisałam wyżej to były najlepsze
ciastka na świecie! :)Polecam z całego
serca!Smacznego!