Wykonanie
W kwestii śniadań bardzo lubię się rozpieszczać. Codzienne gości u mnie owsianka, czasem gotowana, czasem pieczona. Ale weekend, kiedy mam trochę więcej czasu i nie muszę się spieszyć do pracy,
mogę trochę zaszaleć. Przygotowuję wtedy... owsiankę ale w trochę innej postaci. Bo te placuszki to, tak naprawdę, nic innego, jak owsianka z patelni! Najlepiej podawać w towarzystwie
jogurtu naturalnego i świeżych
owoców, albo swoich ulubionych dodatków.Składniki (na około 10 sztuk):-1 szklanka
płatków owsianych górskich-1 dojrzały
banan-1 szklanka
mąki pełnoziarnistej-1/2 szklanki
mleka-1
jajkoPłatki umieszczamy w sporej miseczce i zalewamy gorącą, przegotowaną
wodą (ok. 2cm powyżej poziomu
płatków). Odstawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu (aby zaoszczędzić czas, możemy to zrobić poprzedniego wieczoru).
Banana rozgniatamy widelcem na papkę. Wszystkie składniki dodajemy do napęczniałych
płatków i dokładnie mieszamy (można odrobinę dosłodzić
miodem, ale moim zdaniem są wystarczająco słodkie). Wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię (można ją wcześniej posmarować odrobiną tłuszczu, ale nie jest to konieczne) i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!