ßßß Cookit - przepis na Tort piesek

Tort piesek

nazwa

Wykonanie

Dziś prezentuję tort, który przygotowałam dla mojej córci na jej 4-te urodziny. Wygląda na skomplikowany, ale nie jest aż tak trudno go zrobić - wystarczy odrobina wyobraźni (głównie przestrzennej) i dużo... cierpliwości, głównie przy ozdabianiu tortu z wierzchu :)
Do przygotowania tortu potrzebne są 4 biszkopty:
- 1 prostokątny z blaszki o wielkości ok. 23x33 cm,
- 2 okrągłe z tortownicy o wielkości 22 cm,
- 1 mały okrągły, który ja przygotowałam w metalowym rondelku (bez rączki) o średnicy ok 11 cm - zamiast rondelki można użyć metalowej miseczki
SKŁADNIKI:
Biszkopt prostokątny z formy 24x34 cm
8 jajek
1 i 1/3 szkl cukru
1 i 1/3 szkl mąki
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt okrągły z tortownicy 22 cm (pieczemy takie 2!)
3 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt okrągły z rondelka 11 cm
2 jajka
1/3 szkl cukru
1/3 szkl mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec w 180*C do suchego patyczka ok 40-45 min (okrągłe ok 30 minut).
Masa do przełożenia:
500 ml śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
250 g mascarpone
7-8 łyżek cukru pudru
1 galaretka o smaku owoców leśnych lub malinowa
1/2 szkl wrzątku
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę. Do wystudzonej galaretki (jeszcze płynnej) dodać 2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać dokładnie i wlać całość do masy. Zmiksować szybko do połączenia składników.
Masa do dekoracji wierzchu:
400 g śmietanki 36% (słodkiej gęstej np. z Piątnicy)
250 g mascarpone
cukier puder do smaku (4-5 łyżek)
2-3 łyżki nutelli
2-3 łyżki kakao
Śmietankę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na gładką masę. Odłożyć 3-4 łyżki na pyszczek, a do reszty dodać nutellę i kakao. Zmiksować.
Ponadto:
1 słoiczek dżemu malinowego
słodka herbata z cytryną do nasączania biszkoptów
FORMOWANIE I PRZEŁOŻENIE:
Biszkopty przekroić na pół, a mały z rondelka na 3 blaty. W prostokątnym biszkopcie wyciąć kawałeczki ciasta w okolicy łap (patrz:zdjęcie), a w małym okrągłym ściąć lekko ciasto w miejscu oczu żeby powstał pyszczek. Z jednego blatu z biszkopta okrągłego 22 cm wyciąć uszy i ogon, a resztę tego blatu wykorzystać do formowania łap i grzbietu.
Wszystkie 5 blatów głównych (2 prostokątne, 3 okrągłe 22cm i 3 z rondelka) kolejno nasączać herbatą, smarować cieniutko dżemem i warstwą masy. Z odciętych kawałków formować górę łap i grzbiet (oczywiście również nasączając je i smarując masą).
Ciemną masę przełożyć do szprycy i ozdabiać wierzch "gwiazdeczkami" masy.
Ja uszy zamiast masą obkleiłam Czekolepkami z Wedla (to taka "plastelina czekoladowa") i przymocowałam do głowy wykałaczkami. Z niej zrobiłam też oczy, zaś języczek to różowa plastikowa łyżeczka.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/12/tort-piesek.html