Wykonanie
Ten tort powstał dzięki opróżnianiu zamrażalnika, kiedy to okazało się że gdzieś na samym spodzie ukryło się ostatnie pudełko
jeżyn. Masa z
serkiem mascarpone zrobiona na bazie przepisu Gordona Ramseya, jest po prostu pyszna. Kolor również zrobił wrażenie, a że całość nie była ani zbyt muląca ani słodka a wręcz
jeżynowo kwaskowa tak więc tort nie miał zbyt długiego żywota:)
BISZKOPT6 jaj1 szklanka
cukru (niepełna)1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor.Po upieczeniu przekroić na 3 części.MUS
JEŻYNOWY40 dag
jeżyn1 pojemnik
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru250 ml
śmietanki kremówki1
galaretka o smaku
owoców leśnychJeżyny z odrobiną
cukru podgrzać na ogniu aż się
zrobi papka. Przetrzeć przez sito, żeby się pozbyć pestek. Wcześniej można zmiksować blenderem na gładka masę jeśli nie były dobrze rozgotowane. Do jeszcze ciepłej masy dodać tężęjącą
galaretkę.Utrzeć
serek mascarpone z
cukrem. Dodać do
serka ubitą na sztywno
śmietanę oraz zimny mus
jeżynowy. Wszystko razem wymieszać.Przekrojony
biszkopt nasączyć dowolnym nasączem i przekładać masą. Dowolnie udekorować.Smacznego:)