Wykonanie
Jabłuszka w cieścieJak widać lubię placuszki. Poprawię się, bardzo lubię jeść placuszki, mniej czekać aż się przyrumienią. Ale poświęcenie warte grzechu. :) Wyszły pyszne, puchate i mięciutkie.. i ku mojemu zaskoczeniu czas zrobienia- całkiem niezły. :)
Składniki:4 jabłuszka(ja lubię szarą renetę)Szklanka
mlekaOk.11 łyżek
mąki tortowej ( konsystencja średnio gęstej
śmietany)2
jajka4 łyżki
cukruŁyżka
oliwyOlej do smażenia
Cukier puderCukier waniliowy,
sólZ
mleka,
mąki,
żółtek,
cukru,
oliwy i odrobiny
soli ucieramy średnio gęste ciasto. Ubijamy
białka i łączymy z
ciastem. Jabłuszka myjemy, obieramy. Jabłuszka możemy zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać z
ciastem ( ja tak lubię), lub moczyć kawałki
jabłka w cieście i smażyć na gorącym
oleju. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Uwaga!Jeśli będziesz moczyć kawałki jabłuszka w cieście- pieczenie potrwa chwilę dłużej. Jeśli zetrzesz na tarce- czas pieczenia skraca się. Przetestowałam. :)Smacznego!