ßßß Cookit - przepis na W śląskim warzywniku

W śląskim warzywniku

nazwa

Wykonanie

Jabłuszka w cieście
Jak widać lubię placuszki. Poprawię się, bardzo lubię jeść placuszki, mniej czekać aż się przyrumienią. Ale poświęcenie warte grzechu. :) Wyszły pyszne, puchate i mięciutkie.. i ku mojemu zaskoczeniu czas zrobienia- całkiem niezły. :)
Składniki:
4 jabłuszka(ja lubię szarą renetę)
Szklanka mleka
Ok.11 łyżek mąki tortowej ( konsystencja średnio gęstej śmietany)
2 jajka
4 łyżki cukru
Łyżka oliwy
Olej do smażenia
Cukier puder
Cukier waniliowy, sól
Z mleka, mąki, żółtek, cukru, oliwy i odrobiny soli ucieramy średnio gęste ciasto. Ubijamy białka i łączymy z ciastem. Jabłuszka myjemy, obieramy. Jabłuszka możemy zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać z ciastem ( ja tak lubię), lub moczyć kawałki jabłka w cieście i smażyć na gorącym oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwaga!
Jeśli będziesz moczyć kawałki jabłuszka w cieście- pieczenie potrwa chwilę dłużej. Jeśli zetrzesz na tarce- czas pieczenia skraca się. Przetestowałam. :)
Smacznego!
Źródło:http://slaskiwarzywnik.blogspot.com/2014/09/jabuszka-w-ciescie-widac-lubie-placuszki.html