Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 25 gramów
mleko 0.5 szklanek
cukier 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
alkohol 2 łyżek stołowych
jajko 2 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
sól według uznania
cukier puder według uznania
olej według uznaniaWykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru,
mleka i
mąki,pozostawić do wyrośnięcia.Przesianą
mąkę połączyć z
mlekiem,
jajkami,
alkoholem,
cukrem waniliowym, szczyptą
soli i wyrośniętym rozczynem
drożdżowym. Dobrze wszystko,drewnianą łyżką, wymieszać na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, to łyżką kłaść na rozgrzany
olej małe placuszki i smażyć z obu stron, powoli na jasnozłoty kolor.Osączyć na papierowym ręczniku i posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: