ßßß Cookit - przepis na Rogaliki orkiszowe

Rogaliki orkiszowe

nazwa

Wykonanie

Oryginalnie powinny być 'rogaliki owsiane' . Dlaczego?
Przepis pochodzi z bloga dziewczyn Candy Pandas . Dziewczyny do zrobienia rogalików użyły mąki owsianej,ja za to miałam sporo mąki orkiszowej więc,,tak wyszło :P
Rogaliki nadziałam powidłami,część czekoladą..inaczej dziecko nie dałoby mi żyć!
Rogaliki posypałam wiórkami kokosowymi i cukrem trzcinowym. Pycha !
Składniki:
300 g mąki może być owsiana albo orkiszowa
200 ml ciepłego mleka
jajko
40 g masła
1 łyżeczka soku z cytryny
ok 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka ksylitolu
2-3 szczypty kurkumy
białko do posmarowania rogali
ulubiony dżem,powidła najlepiej domowe
coś do posypania
Masło rozpuść,odstaw by przestygło. Drożdże wymieszaj z odrobiną mleka,ksylitolem i 3 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Jajko roztrzep z solą,dodaj sok z cytryny,kurkumę,masło i pozostałe mleko.
Po czym dodaj mąkę i drożdże. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło, ok. 30-40 minut.
Gdy ciasto już nam ładnie wyrośnie dzielimy sobie ciasto na kilka części (w zależności jak duże mają być rogaliki 2-4 części). Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkujemy i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt kładziemy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki.
Rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy np. wiórkami kokosowymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C. przez ok. 20 minut.
Źródło:http://aroundtheflavors.blogspot.com/2015/12/rogaliki-orkiszowe.html