ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z ziemniaków, cukinii i kalafiora

Zapiekanka z ziemniaków, cukinii i kalafiora

nazwa

Wykonanie

Witajcie Moi Drodzy
Okres jesieni i zimowy popycha mnie w kierunku ziemniaków pod różną postacią i kiszonych ogórków, które są bogate między innymi w witaminę C. Ziemniak, który jest uznawany przez nas niejednokrotnie za pospolitego i kojarzącego się z nudą wcale nie musi taki być. Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka warzywna z ziemniakami i nie tylko.
Potrzebne składniki:
Składniki na zapiekankę dla 4 osób
7 dużych ziemniaków
mała cukinia
mały kalafior
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 kiszone ogórki
sól
pieprz
rozmaryn
łyżka masła
100g żółtego sera
oliwa z oliwek
Różyczki kalafiora i obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w oddzielnych garnkach.
Poszatkowane cebule smażymy na oliwie z oliwek.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy krążki ugotowanych ziemniaków, następnie posypujemy usmażoną cebulą, rozmarynem i pieprzem, po czym oblewamy oliwą z oliwek.
Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w krążki, które układamy na ziemniakach, następnie układamy pokrojone w krążki ogórki kiszone i różyczki kalafiora. Posypujemy kolejną warstwę rozmarynem.
Na wierzchu umieszczamy kilka kawałków masła. Wkładamy
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Pod koniec pieczemy wyjmujemy na chwilę z pieca i posypujemy startym serem i umieszczamy jeszcze na chwilę w piekarniku.
Nasza zapiekanka gotowa jak dla mnie jak wielbiciela głównie warzyw sama w sobie wystarczająca, choć dobrze smakuje także z rybą lub mięsem. Życzę smacznego i zapraszam do skorzystania z innych przepisów.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/12/zapiekanka-z-ziemniakow-cukinii-i.html