Witajcie Moi DrodzyOkres jesieni i zimowy popycha mnie w kierunku ziemniaków pod różną postacią i kiszonych ogórków, które są bogate między innymi w witaminę C. Ziemniak, który jest uznawany przez nas niejednokrotnie za pospolitego i kojarzącego się z nudą wcale nie musi taki być. Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka warzywna z ziemniakami i nie tylko.Potrzebne składniki:Składniki na zapiekankę dla 4 osób7 dużych ziemniakówmała cukiniamały kalafior2 cebule3 ząbki czosnku4 kiszone ogórkisólpieprzrozmarynłyżka masła100g żółtego seraoliwa z oliwekRóżyczki kalafiora i obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w oddzielnych garnkach.Poszatkowane cebule smażymy na oliwie z oliwek.Na dnie naczynia żaroodpornego układamy krążki ugotowanych ziemniaków, następnie posypujemy usmażoną cebulą, rozmarynem i pieprzem, po czym oblewamy oliwą z oliwek.Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w krążki, które układamy na ziemniakach, następnie układamy pokrojone w krążki ogórki kiszone i różyczki kalafiora. Posypujemy kolejną warstwę rozmarynem.Na wierzchu umieszczamy kilka kawałków masła. Wkładamydo piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.Pod koniec pieczemy wyjmujemy na chwilę z pieca i posypujemy startym serem i umieszczamy jeszcze na chwilę w piekarniku.Nasza zapiekanka gotowa jak dla mnie jak wielbiciela głównie warzyw sama w sobie wystarczająca, choć dobrze smakuje także z rybą lub mięsem. Życzę smacznego i zapraszam do skorzystania z innych przepisów.