Wykonanie
Super potrawa, na każdy moment i apetyt . Smakują wyśmienicie ,a do tego są bardzo proste w wykonaniu i zostawiają miejsce na inwencję własną . Można podać do
schabowego zamiast klasycznych z
wody , zawsze to jakoś ciekawiej 😉
Składniki na 4 porcje :4 średniej wielkości
ziemniaki 1 malutka cienka
cukinia 1
cebula średniej wielkości ( czerwona wygląda ładniej ,miałam tylko białą ) 4 plasterki
masła 1 łyżeczka
ziół dalmatyńskich i
czosnku granulowanego
sól ,
pieprz do smaku
Ziemniaki myjemy szczoteczką , nie obieramy , tylko nacinamy w poprzek tak, żeby wytworzyć wachlarzyk ( widoczne na zdjęciu ) .
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki razem ze skórką ,
cebule obieramy i także kroimy w plasterki , tak przygotowanymi warzywami przekładamy nacięcia w
ziemniaku , wedle własnej inwencji .
Gotowego ziemniaczka układamy na folii aluminiowej , posypujemy
ziołami ,
czosnkiem solą , układamy na wierzchu kawałek
masła i zamykamy folię . Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 150 C , na około 30 minut , po tym czasie odkrywamy lekko folię i zostawiamy jeszcze na 6-9 minut , żeby ziemniaczki mogły się apetycznie przypiec . Przed podaniem , posypujemy
pieprzem . Świetnie smakują z sosem
serowym -polecam 😉