Wykonanie
Bigos z
młodej kapusty ma tę zaletę że szybko się go robi, skutecznie zaspokaja każdy głód, szczególnie w ciepłe dni gdy nie chce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem! Taki obiad to podstawa w sezonie.



Składniki:1 główka
młodej kapusty1/2 kg
szynki wieprzowej40 dag
boczku gotowanego1 duży pęczek
koperku2
cebule4 łyżki
oleju1 , 5 szklanki rosołu1 łyżka
mąki pszennejprzyprawa do gołąbkówjarzynka lub
sól do smaku
pieprz grubo mielony do smakuSposób przygotowania:Z
kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć grubo poszatkować nożem.
Koperek drobno posiekać.W garnku rozgrzać
olej dodać pokrojone na kawałki
mięso, oprószyć
przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę
cebulę oraz
boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości
mięsa pod przykryciem, gdy
mięso już zmięknie dodać pokrojoną
kapustę wlać rosół, dodać posiekany
koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z
mąki i zagęścić bigos.Doprawić
pieprzem i ewentualnie
solą do smaku.Podawać gorące danie.Smacznego Wam życzę ;-)