ßßß


Składniki:1 główka młodej kapusty1/2 kg szynki wieprzowej40 dag boczku gotowanego1 duży pęczek koperku2 cebule4 łyżki oleju1 , 5 szklanki rosołu1 łyżka mąki pszennejprzyprawa do gołąbkówjarzynka lub sól do smakupieprz grubo mielony do smakuSposób przygotowania:Z kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć grubo poszatkować nożem.Koperek drobno posiekać.W garnku rozgrzać olej dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos.Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.Podawać gorące danie.Smacznego Wam życzę ;-)