Wykonanie
Ciasto drożdżowo-francuskie:3,5 szklanki
mąki pszennej tortowej1 łyżka suchych
drożdży u mnie dr.Oetker1
jajko1 szklanka ciepłego
mleka½
laski wanilii3 łyżki
cukruszczypta
soli2 łyżki czubate rozpuszczonego
masła15 dag zimnego
masłaNadzienie:20 dag
twarogu2 łyżki
cukru2 łyżki budyniu2 łyżki mielonych
migdałów1 łyżka wiórek
kokosowych białych1
jajkoPonadto:1 roztrzepane
jajko z łyżką
mleka do posmarowania ciasta
Cukier puder do oprószeniaSposób wykonania:Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami oraz
cukrem i szczyptą
soli, z
laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym
mlekiem, po czym wlać do
mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone
masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Schłodzone dobrze ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną
mąką-nie przesadzać z jej ilością!, rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół, położyć na cieście paski zimnego
masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez
masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez
mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby.Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie.Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.Nadzienie:
Twarożek ucieramy łyżką z
budyniem, mielonymi
migdałami, wiórkami oraz
cukrem, wbijamy
jajko i całość mieszamy.
Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm dzielimy na trójkąty radełkiem lub nożem zaczynającod węższego
boku, smarujemy
serowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki, do najmniejszej, zawinięte
rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną!
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym
jajkiem ,
wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut.Upieczone rogaliki posypujemy
cukrem pudrem.Słodkich wypieków!
http://www.mlekoma.pl/
http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html