Wykonanie
Ciasto na formę 26 cm25 dag
mąki orkiszowej typ 65015 dag
masła60 g
cukru brązowego trzcinowego1
jajkoszczypta
soliNadzienie:330 ml
śmietanki 30%30 dag
serka philadelphia ewentualnie
mascarpone lub
ricotty30 dag
gorzkiej czekolady 60% zawartości
kakao1/2 szklanki
cukru pudru4-5
figigarść ciemnego
winogronasól hawajska-zielona do posypaniaSposób wykonania:Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy
suchy groch-obciążamy, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 20 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia papier z
grochem usunąć i podpiec spód na złocisto.Masa:
Śmietankę wlewamy do rondla, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy
serek oraz
cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia. Gdyby nadal były grudki należy całość zmiksować blenderem na puszysto. Do ciepłej masy dodać połamaną na kawałki
gorzką czekoladę, mieszać do uzyskania jednolitej masy.Wylać na kruchy spód,wyrównać łyżką.
Figi i
winogrona umyć pokroić na cząstki, ułożyć na
masie.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać
solą hawajską.Podawać.Słodkich wypieków!Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku Moje wypieki-wielki powrótWięcej pod: https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html