Wykonanie
Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne
ciastko gryczane. Ostatnio przygotowałam je na śniadanie i
mogę was zapewnić, że jest bardzo sycące i smaczne. Zawsze udaje się mięciutkie i puszyste.Ciasto na mój wypiek przygotowałam na niezastąpionej
mące gryczanej, dodałam również
banana, aby nieco je posłodzić, wsypałam też
kakao i dużo posiekanej
gorzkiej czekolady.Wszystkie składniki uwielbiam i z ręką na
sercu mogę polecić to śniadanko.Składniki:50g
mąki gryczanej*
jajkobanan1/3 szklanki
mlekałyżeczka
kakaoposiekana,
gorzka czekoladaproszek do pieczenia*
Mąkę gryczaną można kupić lub zmielić
kaszę.
Mąkę gryczaną zalewamy
mlekiem, wbijamy
jajko i miksujemy. Dodajemy pokrojonego
banana,
kakao,
proszek do pieczenia oraz
czekoladę i ponownie miksujemy, tylko do połączenia składników.
Ciastko przelewamy do ulubionej miseczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 180C i pieczemy przez około 25- 30 minut.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować
ciastko gryczane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka gryczana może poszczycić się dość wysoką zawartością
białka, błonnika, witamin z grupy B- tiaminą, ryboflawiną i pirydoksyną oraz witaminy E, zawiera również sporo potasu, żelaza, cynku i miedzi,
banany są bogate w węglowodany, witaminę A; potas, który usprawnia pracę mózgu, a także fosfor i żelazo,
gorzka czekolada zawiera bardzo dużo magnezu, żelaza i potasu; ponadto, dzięki temu, że zawiera polifenole obniża ciśnienie
krwi oraz zapobiega zawałowi
serca.