Wykonanie
Kolejnym, nowym produktem w mojej kuchni jest łuska gryczana.Łuska gryki jest bogata w fosfor, potas, magnez, cynk, miedź, mangan. Zawiera witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę), które biorą udział w przemianie
białek, węglowodanów i tłuszczów oraz wielu procesach metabolicznych naszego organizmu.Zawarty w łusce błonnik (w 100 g mielonej łuski mamy ok. 80 g błonnika) odgrywa szczególną rolę w regulacji czynności przewodu pokarmowego. Skutecznie poprawia pracę jelit usuwając zaparcia i wzdęcia. Sprzyja redukcji masy ciała, reguluje ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we
krwi. Opóźniając opróżnianie żołądka, powoduje, że organizm ogranicza produkcję insuliny, co zmniejsza ryzyko występowania cukrzycy. Ma również właściwości prebiotyczne, wspiera rozwój korzystnej
flory bakteryjnej w jelicie grubym, a co za tym idzie, zapobiega nowotworom jelita grubego.Łuska gryki jest bardzo bogata w związki spełniające rolę przeciwutleniaczy, które ceni się w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Oczyszczają bowiem organizm z wolnych rodników, zapobiegają występowaniu miażdżycy, chorobom niedokrwiennym
serca, zawałom, alergiom.To tylko kilka z cudownych właściwości tego produktu. Smakuje całkiem nieźle, dlatego pewnie zostanie w mojej kuchnie na dłużej :)przepis na placuszków
150 g
mąki gryczanej2 łyżki łuski gryczanejpłaska łyżeczka
proszku do pieczenia150 ml
mlekajajkopół
banana+ połowa
granatuZa pomocą miksera rozdrobnij
banana, dodaj
jajko i powoli ubijaj. Następnie dodaj
mąkę, łuskę gryczaną i
proszek do pieczenia. Powoli dolewaj
mleka, tak aby uzyskać gęste ciasto.Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, ok. 2 minuty z jednej strony. Po upieczeniu przełóż na talerz, posyp nasionami
granatu i ewentualnie polej
miodem lub
syropem klonowym.Smacznego :)