ßßß Cookit - przepis na Gryczane placuszki z łuską gryczaną i granatem

Gryczane placuszki z łuską gryczaną i granatem

nazwa

Wykonanie

Kolejnym, nowym produktem w mojej kuchni jest łuska gryczana.
Łuska gryki jest bogata w fosfor, potas, magnez, cynk, miedź, mangan. Zawiera witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę), które biorą udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów oraz wielu procesach metabolicznych naszego organizmu.
Zawarty w łusce błonnik (w 100 g mielonej łuski mamy ok. 80 g błonnika) odgrywa szczególną rolę w regulacji czynności przewodu pokarmowego. Skutecznie poprawia pracę jelit usuwając zaparcia i wzdęcia. Sprzyja redukcji masy ciała, reguluje ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi. Opóźniając opróżnianie żołądka, powoduje, że organizm ogranicza produkcję insuliny, co zmniejsza ryzyko występowania cukrzycy. Ma również właściwości prebiotyczne, wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelicie grubym, a co za tym idzie, zapobiega nowotworom jelita grubego.
Łuska gryki jest bardzo bogata w związki spełniające rolę przeciwutleniaczy, które ceni się w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Oczyszczają bowiem organizm z wolnych rodników, zapobiegają występowaniu miażdżycy, chorobom niedokrwiennym serca, zawałom, alergiom.
To tylko kilka z cudownych właściwości tego produktu. Smakuje całkiem nieźle, dlatego pewnie zostanie w mojej kuchnie na dłużej :)
przepis na placuszków
150 g mąki gryczanej
2 łyżki łuski gryczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleka
jajko
pół banana
+ połowa granatu
Za pomocą miksera rozdrobnij banana, dodaj jajko i powoli ubijaj. Następnie dodaj mąkę, łuskę gryczaną i proszek do pieczenia. Powoli dolewaj mleka, tak aby uzyskać gęste ciasto.
Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, ok. 2 minuty z jednej strony. Po upieczeniu przełóż na talerz, posyp nasionami granatu i ewentualnie polej miodem lub syropem klonowym.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/01/gryczane-placuszki-z-uska-gryczana-i.html