Wykonanie
Jeden z najpyszniejszych, a zarazem najprostszych deserów na świecie... tiramisu.
Biszkopty zanurzone w mieszance mocnej
kawy i
alkoholu,
serek mascarpone, ubite na puszysta masę
żółtka, najlepsze
kakao... W tej wersji dodałam również ubitą
śmietanę kremówkę, gdyż takie tiramisu uwielbia mój Mąż... Oryginalnie nie potrzeba dodawać
śmietanki, ale myślę, że nie psuje ona tradycyjnego smaku:) Deser jest jeszcze bardziej puszysty... Z
alkoholu najlepiej pasuje
amaretto, ja jednak użyłam
brandy, które również idealnie tu się komponuje. Kilka godzin w lodówce i prawdziwa uczta dla podniebienia gotowa... Gorąco polecam!SKŁADNIKI:400 g
serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)200 ml
śmietany kremówki (koniecznie bardzo dobrze schłodzonej)4
żółtka (w temperaturze pokojowej)5 łyżek
cukru pudru (lub więcej do smaku)450 g podłużnych
biszkoptów do tiramisu1,5 szklanki mocnej świeżo zaparzonej
kawy rozpuszczalnej (ostudzonej)kilka łyżek (ja dałam 8)
alkoholu,
amaretto lub
brandy (ilość zależy od tego, jak mocno lubicie czuć
alkohol w deserze)kilka łyżek
kakaoWYKONANIE:Garnek z gorącą
wodą ustaw na gazie, na niego połóż miskę z
żółtkami i
cukrem pudrem i ubij je na parze na puszystą, jasną masę.W wysokim naczyniu ubij zimną
śmietanę kremówkę na sztywno.Dodaj do niej
serek mascarpone. Dobrze, ale krótko zmiksuj, a następnie przełóż masę jajeczną.Wymieszaj jeszcze wszystko mikserem szybko i dokładnie na jednolity krem.Do zaparzonej i ostudzonej
kawy dolej
alkohol i wymieszaj.Krem,
biszkopty i
kawę podziel na dwie części.Pierwszą porcję
biszkoptów maczaj w
kawie i układaj na dnie naczynia, w którym będziesz podawać deser.Na to nałóż porcję kremu.To samo zrób z drugą porcją
biszkoptów.Przykryj pozostałą porcją kremu.Obficie oprósz deser
kakao.Wstaw całość do lodówki na około 3-5 godzin do schłodzenia. Smacznego!