Wykonanie
Witajcie!Późną, wieczorową
porą przychodzę do Was z przepisem na faszerowaną
paprykę .Danie smaczne, zdrowe i można je zabrać do pracy.Samych składników nie jest wiele, a tworzą dość ciekawe danie bezmięsne, ale takie, które na pewno zadowoli niejednego mięsożercę. Zapraszam!

Składniki:8 białych
papryk1/2 szklanki
zielonej soczewicy10
pieczarek1
cebula250 ml
przecieru pomidorowegoolej rzepakowysól,
pieprz,
chili, świeże
zioła do smaku (u mnie
pietruszka i niewielka ilość
koperku)Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu miksujemy ją blenderem.W czasie gotowania się
soczewicy na
oleju rzepakowym podduszamy drobno pokrojoną
cebulę wraz z pokrojonymi
pieczarkami.Dodajemy
przecier pomidorowy i mieszamy. Wyłączamy gaz i dodajemy
soczewicę.Całość dokładnie przyprawiamy i mieszamy w celu połączenia się wszystkich składników.
Papryki myjemy, wykrawamy gniazda nasienne (których jest bardzo mało, w porównaniu np. z
papryką czerwoną), myjemy. Przygotowane
papryki nadziewamy farszem.

Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na około 30 minut. Należy obserwować
papryki. Skórka powinna być nieco pomarszczona i przyciemniona.Możemy zjadać je od razu, bądź jak ja - spakować do pudełka na tzw. jutro do pracy.



Samo przygotowanie
papryk nie zajmuje wiele czasu, a smak, akurat białej jest dość łagodny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście bardzo polecam. Biała
papryka zawiera dużo witaminy C - która teraz, w okresie jesiennym jest bardzo pożądana.Smacznego!