Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- 2
papryki (ok. 400g),- ½ woreczka
ryżu brązowego (ok. 50g),- 1
cebula (ok. 40g),- 5
pieczarek (ok. 100g),- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10g),-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania1. Szklimy
cebulę na
oleju rzepakowym.2. Do
cebuli dodajemy umyte, pokrojone
pieczarki i dusimy ok. 10 min.3. Gotujemy
ryż według przepisu na opakowaniu.4.
Ryż mieszamy z
pieczarkami.5.
Paprykę faszerujemy przygotowanym farszem, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 40 min. w 180⁰C.
Faszerowana
papryka jest bogata w:- witaminę C (pochodzącą z
papryki) która jest antyoksydantem,- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości.Wartość odżywcza jednego burgera:
Porcja waży: ok. 325 gEnergia: 195 , 2 kcal
Białko: 6,0 gTłuszcze: 6 , 8 gWęglowodany: 35 , 1 gBłonnik pokarmowy : 7 , 5 gSmaczneg o i zdr o we go