Wykonanie
Pierogi z
ziemniakami jadłam po raz pierwszy, wiele lat temu, na Słowacji. Bardzo mi wówczas zasmakowały. Byłam wręcz zaskoczona, że pierogi z
ziemniakami mogą być takie dobre. Moim zdaniem są lepsze od pierogów ruskich, ale to jest, jak wiadomo, kwestia gustu :)Zapraszam na pyszne pierogi z
ziemniakami.
Składniki na ciasto (na 70 cieniutkich pierogów):500 g
mąki3 łyżki
oliwyokoło 300 ml ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soliSkładniki na farsz:1 kg
ziemniaków2 duże
cebule1 płaska łyżeczka
majerankuoliwa do podsmażenia
cebulisól do smaku
pieprzOkrasa:
oliwa2
cebulesól do smakuWykonanie farszu:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy
majeranek i podsmażamy na niewielkiej ilości
oliwy do momentu zeszklenia się
cebuli.Tak przygotowaną
cebulę dodajemy do
ziemniaków. Całość mieszamy, solimy do smaku i dość mocno
pieprzymy.Wykonanie pierogów:Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Blat lekko posypujemy
mąką i kolejne partie ciasta cieniutko rozwałkowujemy.Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku każdego krążka układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Ja na koniec, brzegi każdego pieroga, dociskam widelcem, dzięki
czemu powstają "ozdobne" ząbki.Po ulepieniu pierogów musimy przygotować garnek z
wodą do ich ugotowania oraz
cebulkę do ich okraszenia. W tym czasie pierogi powinny być przykryte ściereczką. Zapobiegnie to ich obsychaniu.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości
oliwy.W tym samym czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną
wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do
wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna. Po zagotowaniu się
wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 minuty od wypłynięcia. Po tym czasie pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.Pierogi okraszamy
cebulką i podajemy.Smacznego :)
Danie dołączam do akcji kulinarnych: