ßßß Cookit - przepis na Pierogi z ziemniakami

Pierogi z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Pierogi z ziemniakami jadłam po raz pierwszy, wiele lat temu, na Słowacji. Bardzo mi wówczas zasmakowały. Byłam wręcz zaskoczona, że pierogi z ziemniakami mogą być takie dobre. Moim zdaniem są lepsze od pierogów ruskich, ale to jest, jak wiadomo, kwestia gustu :)
Zapraszam na pyszne pierogi z ziemniakami.
Składniki na ciasto (na 70 cieniutkich pierogów):
500 g mąki
3 łyżki oliwy
około 300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
1 kg ziemniaków
2 duże cebule
1 płaska łyżeczka majeranku
oliwa do podsmażenia cebuli
sól do smaku
pieprz
Okrasa:
oliwa
2 cebule
sól do smaku
Wykonanie farszu:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do momentu zeszklenia się cebuli.
Tak przygotowaną cebulę dodajemy do ziemniaków. Całość mieszamy, solimy do smaku i dość mocno pieprzymy.
Wykonanie pierogów:
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Blat lekko posypujemy mąką i kolejne partie ciasta cieniutko rozwałkowujemy.
Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku każdego krążka układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Ja na koniec, brzegi każdego pieroga, dociskam widelcem, dzięki czemu powstają "ozdobne" ząbki.
Po ulepieniu pierogów musimy przygotować garnek z wodą do ich ugotowania oraz cebulkę do ich okraszenia. W tym czasie pierogi powinny być przykryte ściereczką. Zapobiegnie to ich obsychaniu.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
W tym samym czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna. Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 minuty od wypłynięcia. Po tym czasie pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
Smacznego :)
Danie dołączam do akcji kulinarnych:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/12/pierogi-z-ziemniakami.html