Wykonanie
Składniki :500g
ziemniaków1-1,5 łyżeczki
musztardy francuskiej1,5 łyżeczki gładkiej
musztardy0,5 łyżeczki
musztardy z
chrzanem lub ostrej rosyjskiej (opcjonalnie)1 łyżka
octu z
czerwonego wina3-4 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin2-3 łyżki
koperkusól i
pieprzPrzygotowanie :
Ziemniaku ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić. Ja gotuję
ziemniaki w mundurkach (bez obierania), ponoć dzięki temu zachowują więcej witamin i innych substancji odżywczych, ale prawda jest taka, że strasznie nie lubię obierać
ziemniaków ;) Jeżeli gotujecie je w łupinach, po ugotowaniu i przestudzeniu
ziemniaków wystarczy ściągnąć skórkę palcami.W miseczce dokładnie wymieszać
oliwę,
ocet i
musztardy, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem polać
ziemniaki, posypać posiekanym
koperkiem i delikatnie wymieszać. Odstawić na jakiś czas, aby smaki się połączyły. Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie np. jako
sałatka na lunch do pracy.
Smacznego !