ßßß Cookit - przepis na Rosół z pieczonego kurczaka z pierożkami

Rosół z pieczonego kurczaka z pierożkami

nazwa

Wykonanie

Czas na pyszny rosół, pełen aromatów który przygotowujemy tak naprawdę z resztek ;) znakomita oszczędna zupa. Do tego serwuję pyszne pierożki u mnie były akurat z farszem grzybowym ale nie o farsz tu chodzi lecz o znakomite ciasto na pierogi, które na pewno Wam się przyda na zbliżające się święta. Bardzo polecam!!!!
Składniki na rosół:
Resztki z pieczonego kurczaka (dowolny przepis- ja uzyłam korpusu ze skrzydełkami oraz kości z udek z odrobiną mięsa i skóry)
2-3 marchewki
pietruszka
1/3 selera
1 szalotka
natka pietruszki
lubczyk
sól
pieprz
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyzki sosu sojowego
6 suszonych grzybków
Korpus z pieczonego kurczaka oraz wszystkie resztki włozyc do 2,5 litra wody, dodać obrane warzywa oraz resztę składników. Doprawić delikatnie i gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Następnie naszą zupę przecedzić przez sitko, dodac pokrojoną marchewkę do czystego wywaru, doprawić do smaku.
Składniki na cisto pierogowe:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
szczypta soli
1 łyzka oleju
Do miski wsypać mąkę, sól, zalać jedną szklanką wrzącego mleka, dodac olej i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu będzie elastyczne. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić kółka(mniejsze niz na normalne pierogi), na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Farsz na pierogi dowolny :) KLIK i KLIK i KLIK
Lub
10 suszonych grzybków podgotowujemy 15 minut w szklance wody. 500 gr pieczarek trzemy na tarce razem z jedną duzą cebulą. Podsmażamy potarte pieczarki razem z cebulą na łyżce masła. Dodajemy posiekane grzyby. Smażymy przez chwile następnie dolewamy wodę, która została z suszonych grzybów. Trzymamy na gazie az woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2015/12/roso-z-pieczonego-kurczaka-z-pierozkami.html