ßßß Cookit - przepis na Pikantna ryba po marokańsku

Pikantna ryba po marokańsku

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe, szybkie, zdrowe danie o zaskakującym smaku.
Składniki (2 porcje)
2 ząbki czosnku
Papryczka chilli (świeża lub konserwowa)
Pęczek bazylii
Łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 filety z dorsza lub innej białej ryby
200g krewetek (mogą być mrożone)
Puszka krojonych pomidorów
Garść fasolki szparagowej
Garść zielonego groszku (może być mrożony)
Cytryna
Oliwa
Sól, pieprz
Przygotowanie
Pokrój papryczkę chilli na plasterki, posiekaj bazylię.
Rzgrzej odrobinę oliwy w garnku o grubym dnie, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę, bazylię, kmin i cynamon.
Wymieszaj wszystko, na wierzchu ułóż filety, posyp krewetkami.
Dodaj pomidory z puszki i warzywa strączkowe, wyciśnij sok z cytryny, przykryj garnek. Dopraw solą i pieprzem.
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 8 minut.
Aby danie miało konsekwentnie marokański charakter-podawaj z kuskusem.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/06/16/pikantna-ryba-po-marokansku