Wykonanie
Piekłam w formie o wymiarach 20 x 10SKŁADNIKI:3 mocno dojrzałe
banany ok.450g waga bez skórki(im czarniejszy tym lepszy,ponieważ takie
banany są najsłodsze i nie potrzeba dosładzać ciasta)300g
mąki orkiszowej2
jajka wielkość L1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodycynamon (wsypałam na oko)opcjonalnie
bakalie (mogą być
orzechy,
rodzynki itp.)
Banany kroimy w kostkę i ucieramy razem z
jajkami. Do powstałej masy wsypujemy
mąkę z proszkiem,
sodą i
cynamonem. Mieszamy wszystko łyżką (jeżeli chcecie użyć
bakalii to na tym etapie możecie je dodać i dokładnie wymieszać). Jeżeli uznacie,że masa jest zbyt mało słodka to do dajecie
miodu lub
cukru wedle uznania.Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.30-35 minut do tzw.suchego patyczka.Smacznego :)