Wykonanie
Przepis na ciasto dostałam od mojej znajomej , a ta znajoma tez pewnie dostała go od swojej znajomej...:)Sprawdziłam , ciasto dobre , więc polecamSkładniki :1 szklanka
oleju ( ja dałam taką niepełną , dobre 3/4 szklanki )1 szklanka
cukru1 i 2/3 szklanki
mąki pszennej3 duże
jajka2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni ( może być też
marchew lub pół na pół, ale nie więcej ! )1 i 1/2 łyżeczki
sody1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu1 i 1/2 łyżeczki
kakao1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaewentualnie
bakalie :
orzechy ,
rodzynkiPrzygotowanie :
Do miski wlać odmierzony
olej , wsypać
cukier - ucierać , idzie ciężko , ale się nie zrażać ( tak do końca się go nie utrze i tak ma być )Wbijać po jednym całym
jajku i ucierać ( ja robiłam to zwykłym robotem )Teraz dodawać po kolei
mąkę ;
cynamon ,
kakao ,
proszek do pieczenia i
sodę - ucieraćDo masy dokładamy stopniowo startą
dynię i ucieramyJeśli mamy
bakalie to jeszcze dodajemy do całości i dobrze wymieszamyPieczemy około 40 - 60 min . w temp. 180 stopni CMoje ciasto piekłam w prodiżu przez 50 min.NIE dajemy dyni WIĘCEJ niż w przepisie !Jeśli chcemy robić takie ciasto częściej , wystarczy zamrozić sobie startą porcję dyni, a w środku zimy takie ciasto będzie jeszcze lepiej smakowało niż teraz:)