Wykonanie
Torta Caprese - bezmączne ciasto
czekoladowo -
orzechowe, wywodzące się z włoskiej wyspy Capri. Najczęściej jako
orzechów używa się
migdałów (i odpowiednio -
amaretto), ja wykonałam je w swojskiej wersji - z
orzechami włoskimi i
rumem. Do ciasta nie używamy ani grama
mąki ani
proszku do pieczenia.
Mąkę doskonale zastępują
orzechy, przy czym ciasto rośnie dzięki ubitej pianie z
białek. Ciasto jest mocno
czekoladowe w smaku, lżejsze niż brownie, cudownie wilgotne w środku, z mięsistym wnętrzem i chrupiącą
czekoladową skorupką. Po upieczeniu oprószamy je
cukrem pudrem. Jest proste w wykonaniu, pyszne, w sam raz na jesienną pogodę ;-).Składniki:250 g
orzechów włoskich2 łyżki
kakao250 g
gorzkiej czekolady, posiekanej220 g miałkiego
brązowego cukru (nie demerara)170 g
masła5
jajek,
białka i
żółtka osobno1 łyżka ciemnego
rumuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W malakserze umieścić
orzechy włoskie i
kakao. Zmiksować jak najdrobniej, uważając, by
orzechy (tłuste) nie zamieniły się w pastę
orzechową. Nie da rady zmiksować ich na
mąkę, ale bardzo drobno - tak.W małym garnuszku umieścić
masło. Podgrzać, do roztopienia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Odstawić do lekkiego przestudzenia.W misie miksera umieścić
żółtka i miałki
brązowy cukier. Utrzeć (końcówka miksera do ubijiania
białek) do otrzymania jaśniejszego kremu. Dodać
rum i zmiksować. Dodać przestudzony sos
czekoladowy i zmiksować do połączenia. Dodać zmielone
orzechy z
kakao - ponownie zmiksować do połączenia.W osobnym naczyniu ubić
białka do otrzymania sztywnej piany. Dodać do poprzednio zmiksowanych składników w dwóch turach - najpierw odrobinę do rozrzedzenia masy,
potem resztę ubitych
białek i delikatnie wymieszać.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka - patyczek włożony w środek ciasta może
mieć na sobie strzępki mokrego ciasta
czekoladowego, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Upieczone ciasto wyrośnie, lekko popęka. Wyjąć, wystudzić; po wystudzeniu środek ciasta lekko się zapadnie.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem. Można podawać z
bitą śmietaną.Nie ma konieczności przechowywania w lodówce. Najsmaczniejsze kolejnego dnia.Smacznego :-).