Wykonanie
Obrodziła Wam leszczyna? Polecam prosty przepis na pyszne
ciasteczka! Kruche ciasto wypełnione rewelacyjnym nadzieniem z
orzechów laskowych. Do przygotowania małych kubeczków będzie potrzebna jedynie forma do mini-muffinków i... pewna doza cierpliwości aby dokładnie wylepić
ciastem wszystkie 24 wgłębienia ;-). Jeśli nie posiadacie takiej formy, nie martwcie się - w klasycznej blaszanej formie na muffiny wyczarujecie większe 'kubki'
orzechowe (trzeba jedynie dłużej piec). Bardzo zgrany duet ciasta kruchego i
orzechów :-).Składniki na kruche ciasto:300 g
mąki pszennej150 g
masła, zimnego2
żółtka100 g
cukru pudruszczypta
soliMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtka,
cukier,
sól, szybko zagnieść, owinąć folią (można również zmiksować w malakserze). Uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny.Przygotować formę na 24 mini-muffiny. Gniazda formy wysmarować
masłem i oprószyć
mąką, nadmiar
mąki strzepać.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, wykrawać okrągłe
ciasteczka o średnicy trochę większej niż gniazda na mini - muffiny.
Ciastem wykładać przygotowane wgłębienia, dokładnie je wylepiając. Schłodzić w lodówce do momentu przygotowania
orzechowego nadzienia.Nadzienie z
orzechów laskowych:1 i 1/3 szklanki
orzechów laskowych (nie muszą być obrane)2/3 szklanki jasnego
brązowego cukru1 duże
jajko15 g
masła, roztopionego2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (lub ciemnego
rumu)Z
orzechów laskowych odłożyć 24 sztuki.Pozostałe
orzechy i
cukier umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania drobno posiekanych kawałków
orzechów.
Orzechy z
cukrem przesypać do naczynia, dodać lekko roztrzepane
jajko, przestudzone
masło i
wanilię. Wszystko dokładnie wymieszać do powstania dość gęstej masy.Formę z
ciastem wyjąć z lodówki, każde wgłębienie wypełnić po same brzegi nadzieniem
orzechowym, na samym środku kubeczka umieszczając orzeszka.Piec w temperaturze 180ºC przez około 17 - 20 minut lub krócej, do wypieczenia ciasta i lekkiego zbrązowienia nadzienia. Wyjąć z piekarnika, lekko podważając nożem wyjąć gorące kubeczki, wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Przepis Bajaderki z forum MniamMniam.pl