ßßß
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybamiSkładniki:4 – 6 porcjiokrągła forma o średnicy 26 cm i wysokim brzegu1 kg ziemniaków, mączne1 duża cebul2 ząbki czosnku2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka posiekanego rozmarynu10 dorodnych kolczaków obłączastych2 łyżki masła200 ml śmietanki lub mleka lub pół na półsól i czarny pieprz do smaku
Przygotuj grzyby. Oczyść i pokrój. Wrzuć grzyby na rozgrzane masło i smaż cały czas mieszając. Dodaj pietruszkę, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól i popieprz. Smaż aż grzyby odparują z wody. Żarodporną formę posmaruj masłem. Obierz ziemniaki, cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Układaj ziemniaki w formie na przemian z grzybami i cebulą. Każdą warstwę lekko posól i popieprz. Zakończ partią ziemniaków. Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem i równomiernie polej śmietaną. Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu i piecz przez około 4o minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj zapiekankę aluminiową folią. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika. Nabieraj łyżką i podawaj zapiekankę do mięsa lub ryby.Polecane przepisyCo zrobic z resztkami obiadu ?Szybki obiad zapiekanka z kiełbasąPrzepis na moussakaTaco zapiekanka z warzyw i pęczakuZapiekanka z wolowiny ala Shepherd`s pie