Wykonanie
Polecam prosty i smaczny
sos musztardowy do
pieczonego indyka. Dawno się przekonałam, że
musztarda świetnie pasuje do drobiu. Kurczęce udka pieczone w musztardzie czy
pierś z kurczaka w winnym
sosie musztardowym to nasze domowe hity.
Musztardę lubię bardziej niż
ketchup, a ostra gruboziarniasta moim zdaniem jest najlepsza. Robiąc
musztardowy sos dodaję również świeżo uprażonej
gorczycy aby jeszcze badziej podkreślić smak sosu.Co zaś do
indyka to wydaje mi się, że to całkiem wygodnie zrobić obiad jedynie z
piersi indyka, szybciej, a i ryzyko mnniejsze, że
mięso będzie suche.

Składniki:8 porcji1 kg piersi z
indyka1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka suszonego
rozmarynusól i
czarny pieprz do smaku
Sos musztardowy500 ml
bulionu z kurczaka250 ml
śmietanki2 łyżki
masła2 łyżki
mąki2 łyżki ostrej
musztardy½ łyżeczki prażonej i zgniecionej w moździerzu
musztardyszczypiorek do posypaniaRozkrój pierś,
posól, przypraw
pieprzem i
ziołami.
Zwiń w rulon. Zwiąż sznurkiem do
mięsa lub użyj wykałaczek. Zrumień
mięso z na
maśle z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Nastaw piekarnik na 200ºC, wbij termometr i piecz
indyczą pierś tak długo aż temperatura
mięso dojdzie do 70ºC. Wyjmij
mięso z piekarnika
owiń w aluminiową folię i odczekaj 10 minut. Pokrój na plastry.W
między czasie ugotuj sos. W rondelku zrumień
mąkę, dodaj
masło a następnie gorący
bulion energicznie mieszając aby się nie porobiły kluski. Wlej
śmietankę, dodaj
musztardę i
gorczycę. Gotuj sos przez 10 minut. Podaj
indyka z
musztardowym sosem i na przykłąd ziemniaczanym puree i
brukselką.Polecane przepisyZielona
tarta z
indykiem i pesto
Pieczony indyk z nadzieniem
Sałatka makaronowa z
indykiem i pesto
Udka z kurczaka w
sosie musztardowo miodowymKurczak w
sosie musztardowym i zapiekanka dauphinoise