ßßß Cookit - przepis na Kurczak w sosie miodowo – musztardowym

Kurczak w sosie miodowo – musztardowym

nazwa

Wykonanie

Ciężko mi napisać coś więcej niż, że to danie jest pyszne. Co prawda kurczak piecze się około godziny, ale zaliczę to danie do szybkich. Wracam do domu przeważnie około 1,5 godziny przed moim mężem i udaje mi się zrobić tę potrawę, a przy naszej dwójce jest to danie na dwa dni. I muszę tu zaznaczyć, że w między czasie wstawiam pranie, prasuję i wykonuje inne czynności, a potem … obiad i wolny wieczór dla mnie i mojego lubego :).
Kurczaka można zamarynować i upiec dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać. Smakuje jeszcze lepiej niż na świeżo.
Jeśli chodzi o musztardę to polecam francuską czyli tę ziarnistą (w trakcie pieczenia ziarenka robią się chrupkie i niebiańsko pyszne), ale może być zwykła stołowa lub sarepska, jeśli lubimy ostrzejsze smaki to polecam dijon.
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 15 minut
Czas gotowania
65 minut
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 15 minut
Czas gotowania
65 minut
Kurczak w sosie miodowo - musztardowym
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 15 minut
Czas gotowania
65 minut
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 15 minut
Czas gotowania
65 minut
Składniki
8 szt. kurczaka(udka, pałki, skrzydełka)
2 łyżki miodu(naturalny, płynny)
2 łyżki musztardy najlepiej francuskiej - ziarnistej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej papryki(opcjonalnie)
1 łyżka tymianku świeżego (opcjonalnie)
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Kawałki kurczaka umyć i osuszyć, następnie posolić. Ułożyć w naczyniu z pokrywką. W miseczce wymieszać musztardę z miodem i dodać paprykę. Zalać kurczaka sosem, zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Kurczaka przełożyć do rękawa do pieczenia (można od razu przyrządzić w nim kurczaka) lub naczynia żaroodpornego z pokrywką (może być folia aluminiowa). Wstawić potrawę na dolną półkę do piekarnika na 50 minut. Istotne by piec kurczaka pod przykryciem.
Po 50 minutach wyjąć kurczaka rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywkę, polać sosem i odczekać około 10 - 15 minut (mięso musi odpocząć) i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 - 15 minut do zrumienienia skórki. Wyjąć z piekarnika i posypać tymiankiem.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/kurczak-w-sosie-miodowo-musztardowym