Wykonanie
Ciężko mi napisać coś więcej niż, że to danie jest pyszne. Co prawda
kurczak piecze się około godziny, ale zaliczę to danie do szybkich. Wracam do domu przeważnie około 1,5 godziny przed moim mężem i udaje mi się zrobić tę potrawę, a przy naszej dwójce jest to danie na dwa dni. I muszę tu zaznaczyć, że w
między czasie wstawiam pranie, prasuję i wykonuje inne czynności, a
potem … obiad i wolny wieczór dla mnie i mojego lubego :).
Kurczaka można zamarynować i upiec dzień wcześniej, a
potem tylko odgrzać. Smakuje jeszcze lepiej niż na świeżo.Jeśli chodzi o
musztardę to polecam francuską czyli tę ziarnistą (w trakcie pieczenia ziarenka robią się chrupkie i niebiańsko pyszne), ale może być zwykła stołowa lub sarepska, jeśli lubimy ostrzejsze smaki to polecam dijon.
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 15 minutCzas gotowania65 minutPorcje Czas przygotowania8 porcji 15 minutCzas gotowania65 minut
Kurczak w sosie
miodowo -
musztardowymPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 15 minutCzas gotowania65 minutPorcje Czas przygotowania8 porcji 15 minutCzas gotowania65 minutSkładniki8 szt.
kurczaka(udka, pałki, skrzydełka)2 łyżki
miodu(naturalny, płynny)2 łyżki
musztardy najlepiej francuskiej - ziarnistej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
ostrej papryki(opcjonalnie)1 łyżka
tymianku świeżego (opcjonalnie)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaKawałki
kurczaka umyć i osuszyć, następnie posolić. Ułożyć w naczyniu z pokrywką. W miseczce wymieszać
musztardę z
miodem i dodać
paprykę. Zalać
kurczaka sosem, zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Kurczaka przełożyć do rękawa do pieczenia (można od razu przyrządzić w nim
kurczaka) lub naczynia żaroodpornego z pokrywką (może być folia aluminiowa). Wstawić potrawę na dolną półkę do piekarnika na 50 minut. Istotne by piec
kurczaka pod przykryciem.Po 50 minutach wyjąć
kurczaka rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywkę, polać sosem i odczekać około 10 - 15 minut (
mięso musi odpocząć) i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 - 15 minut do zrumienienia skórki. Wyjąć z piekarnika i posypać
tymiankiem.Share this Recipe