Wykonanie
Majowy długi weekend zaskoczył nas od rana deszczem pierwszego dnia i już myślałam, że z obiadu na grillu nic nie będzie. Jednak przed południem zaczęło się przejaśniać i
plany majowe udało się zrealizować. Tym razem to były
pstrągi, które lekko tylko przyprawiłam , by zachować ich doskonały smak. Do towarzystwa dodałam im plastry
bakłażanów, które wyszły równie delikatne.wypatroszone
pstrągisól,
pieprzgałązki
natki pieptruszkisuszony
tymianeksok i plastry
cytrynyRyby umyłam dokładnie i pozbawiłam łusek. Posypałam je z zewnątrz i w środku
solą i
pieprzem,
skropiłam sokiem z cytryny, w środku posypałam nieco suszonym
tymiankiem, bo świeży dopiero posadzilam na grządce. Do środka włożyłam po dwie gałązki
pietruszki i po dwa plastry
cytryny. Wstawiłam przykryte do lodówki na pół godziny ( wystarczy).Na grillu piekły się po 10 minut z każdej strony. Były doskonałe, bardzo delikatne i smaczne, łatwo odchodziły od ości. Towarzyszące im
bakłażany , zrobione w ten sposób, zjedliśmy z pasującym do nich dipem . Dodatkowo, dla moich domowych pyrożerców zrobiłam w piekarniku pieczone ziemniaczki, tym razem pokrojone w grube plastry ( sposób podpatrzony na warsztatach kulinarnych) – szybciej się upiekły. Do tego
sałata w
winegrecie ze smakującymi już nieźle
pomidorami kupionymi na targu.
Ryby smakowały doskonale, dodatki pasowały idealnie, pierwszomajowy grill uważam za bardzo udany a
pstrągi zrobione w ten sposób polecam wszystkim .Smacznego !