Wykonanie

Wprawdzie lato już dawno minęło, ale jest jeszcze sporo
warzyw i owoców, które można zawekować na zimę w słoikach. Ponieważ moje
kiszone ogórki bardzo wszystkim smakują , to poszłam za ciosem. W zeszłym roku wypróbowałam kiszoną
brukselkę, teraz kusił mnie zachwalany przez wiele osób
kalafior w towarzystwie
marchewki. Dodałam jeszcze
brokuła i zrobiłam kolejny eksperyment – zakisiłam
kalafiora z
buraczkami. Wyszedł przyjemnie różowy i doskonale smakuje . Ten z
brokułem i
marchewką też wyszedł ciekawy.różyczki
kalafiora i
brokuła, plastry
marchewkiłyżka
soli kamiennej na litr
wody na słoik:gałązka
kopruząbek
czosnku2 liście
wiśni2 liście
czarnej porzeczkiliść
winogronaWarzywa układamy ciasno w wyparzonych słoikach. Na dno i wierzch kładziemy po liściu
wiśni i
czarnej porzeczki, resztą przypraw przekładamy
ogórki gdzieś w połowie słoika.Gotujemy potrzebną ilość
wody i na każdy litr rozpuszczamy we wrzącej łyżkę
soli kamiennej. Ostrożnie, lejąc środkiem po kalafiorach, zalewamy
ogórki do pełna.Zakręcamy suchymi nakrętkami, po wytarciu brzegów słoja. Zostawiamy na kilka dni w ciemnym miejscu, gdy warzywa zmienią kolor możemy je wynieść do piwnicy lub spiżarni. Po tygodniu są dobre do jedzenia.

KISZONY
KALAFIOR Z
BURACZKAMIRobimy go dokładnie tak samo, tylko zamiast
brokułów i
marchewki dodajemy pokrojone na nieduże kawałki
buraczki.W tym nie robiłam wielu zapasów na zimę, wykorzystywałam więc słoiczki po różnych produktach , które… kupuje się w słoikachW przyszłym roku mam zamiar ambitniej podejść do sprawy spiżarni, poszukam więc ciekawszych słoików, np takich jak półlitrowe na http://www.sklepogrodniczy.pl/
Kalafiory i
brokuły są jeszcze dostępne w dobrych cenach ( nie mówiąc o buraczkach ), warto uzupełnić spiżarnię o smakowite i zdrowe
warzywne kiszonki. U mnie smakowały nie tylko rodzince ale i gościom a różowe
kalafiory zrobiły niezwykłe wrażenieSmacznego !