Wykonanie
Solone liście
winogron na „Dolmades” i nie tylko …Dolmades to grecka odmiana naszych gołąbków , często podawana w formie wegetariańskiej -przepis na nie innym razem .Dzisiaj chce Wam podać przepis na to jak przygotować liście
winogron do tej potrawy , tak aby były pod ręką nawet zimą ,gdy ich niema ,a nie ma bez nich dolmades . Liście ze słoika ,używane są także w kuchni bałkańskiej siekane jako dodatek do sałatek lub na ciepło a’la
szpinak ,ale o tym innym razem 😉

Lista potrzeb :20-30 liści
winogron ,najdelikatniejsze są odmiany o powycinanych listkach ,ale inne też mogą być1 l
wody , 1,5 łyżki
solikilka ząbków
czosnku ( obranych z łupin )baldachy
kopru z nasionami

Liście myjemy -odcinamy ogonki i składamy po 5 sztuk kładziemy na wierzch
koper i zwijamy tak ,żeby
koper został w środku . Ruloniki wkładamy do słoików w pozycji pionowej -na baczność , jak na apelu w szkole ,ciasno jeden przy drugim ,niech się tłoczą , tam gdzie dziurka, wtykamy ząbek
czosnku ,co by nie miały zbyt luźno .
Wodę ( zwykłą kranówę ) zagotowujemy z
solą i gorącą zalewą zalewamy liście w słoikach . Odwracamy do góry dnem , a na drugi dzień pasteryzujemy 20 minut . Tak przygotowane są świetną bazą do różnych dań z greckiej kuchni , które ożywią stół z przekąskami lub przystawkami .