Wykonanie
rzodkiewki różnej wielkościłyżka
soli kamiennej na litr
wody na słoik:gałązka
kopru,ząbek
czosnku2 liście
wiśni2 liście
czarnej porzeczkiUmyte
rzodkiewki z obciętymi końcówkami układamy ciasno w wyparzonych słoikach. Na dno i wierzch kładziemy po liściu
wiśni i
czarnej porzeczki, resztą przypraw przekładamy
rzodkiewki gdzieś w połowie słoika.Gotujemy potrzebną ilość
wody i na każdy litr rozpuszczamy we wrzącej łyżkę
soli kamiennej, najlepiej z minerałami. Ostrożnie, lejąc środkiem po rzodkiewkach, a nie po bokach słoja, zalewamy je do pełna.Zakręcamy suchymi nakrętkami, po wytarciu brzegów słoja. Zostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu,
potem trzymamy je w chłodzie. Nie za długo, bo
tracą walory smakowe, tak do 2 miesięcy.Mnie po tygodniu zszedł kolor,
rzodkiewki zrobiły się białe, ale pyszne i chrupiące, kwaskowe i pachnące
przyprawami. Polecam nie tylko w celach zdrowotnych.Słoiczki z domowymi kiszonkami to też doskonałe prezenty dla najbliższych , są zdrowe, smaczne, oryginalne i na pewno zostaną docenione.Smacznego !