ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA OGRODNIKA

ZAPIEKANKA OGRODNIKA

nazwa

Wykonanie

Pieczony bakłażan, do tego lekko kwaskowy pomidor, rozpływająca się mozzarella, a wszystko to posypane cudownie pachnącą bazylią to naprawdę bardzo udany „kwartet”.
Zapiekanka ogrodnika to danie bardzo proste, szybkie, efektowne i SMACZNE. Możemy je podawać jako „samodzielny” posiłek lub jako dodatek do dań mięsnych albo rybnych.
Przepis pochodzi z wydawanego kiedyś w Polsce miesięcznika pt. „Smaki i Aromaty”.
Uwaga:)
Jeśli ktoś nie darzy zbyt dużą miłością bakłażanów, do zapiekanki ogrodnika można wykorzystać bardziej „neutralną” cukinię. Bazylię także możemy zastąpić innymi ziołami – na zdjęciach jest właśnie wersja z tymiankiem i natką. ;)
Składniki:
1 bakłażan
2 pomidory
2 kulki sera mozzarella
2-3 łyżki posikanych liści bazylii
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Wykonanie:
Bakłażana pokroić na okrągłe plastry grubości około 1/2 cm. Każdy posolić z obu stron i odłożyć na sitko, aby puścił sok. Po około pół godzinie plastry opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pomidory i kulki sera pokroić na plastry.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Układać w nim na zmianę plastry bakłażana, pomidora i mozzarelli tak aby na siebie zachodziły „jak dachówki”. Posypać solą, pieprzem i bazylią oraz polać oliwą z oliwek.
Wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika. Piec około 25-30 minut.
Zapiekankę podawać na gorąco.
Smacznego:)
Wielbicielom bakłażana polecam smakowite roladki
oraz pieczone warzywa, także jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/08/22/zapiekanka-ogrodnika