Wykonanie
Pieczony
bakłażan, do tego lekko kwaskowy
pomidor, rozpływająca się
mozzarella, a wszystko to posypane cudownie pachnącą
bazylią to naprawdę bardzo udany „kwartet”.Zapiekanka ogrodnika to danie bardzo proste, szybkie, efektowne i SMACZNE. Możemy je podawać jako „samodzielny” posiłek lub jako dodatek do dań
mięsnych albo
rybnych.Przepis pochodzi z wydawanego kiedyś w Polsce miesięcznika pt. „Smaki i Aromaty”.Uwaga:)Jeśli ktoś nie darzy zbyt dużą miłością
bakłażanów, do zapiekanki ogrodnika można wykorzystać bardziej „neutralną”
cukinię.
Bazylię także możemy zastąpić innymi
ziołami – na zdjęciach jest właśnie wersja z
tymiankiem i
natką. ;)Składniki:1
bakłażan2
pomidory2 kulki
sera mozzarella2-3 łyżki posikanych liści
bazyliioliwa z oliweksól i
pieprzWykonanie:
Bakłażana pokroić na okrągłe plastry grubości około 1/2 cm. Każdy posolić z obu stron i odłożyć na sitko, aby puścił sok. Po około pół godzinie plastry opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pomidory i kulki
sera pokroić na plastry.Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą z oliwek. Układać w nim na zmianę plastry
bakłażana,
pomidora i
mozzarelli tak aby na siebie zachodziły „jak dachówki”. Posypać
solą,
pieprzem i
bazylią oraz polać
oliwą z oliwek.Wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika. Piec około 25-30 minut.Zapiekankę podawać na gorąco.Smacznego:)
Wielbicielom
bakłażana polecam smakowite roladki
oraz pieczone warzywa, także jako dodatek do dań
mięsnych lub
rybnych