ßßß Cookit - przepis na WARZYWA PIECZONE NA SPOSÓB ŚRÓDZIEMNOMORSKI

WARZYWA PIECZONE NA SPOSÓB ŚRÓDZIEMNOMORSKI

nazwa

Wykonanie

Tak przygotowane warzywa podawane są chyba we wszystkich krajach basenu Morza Śródziemnego. Mogą stanowić oddzielną zimną przekąskę, ale także wspaniale pasują (na ciepło i na zimno) jako dodatek do pieczonych/grillowanych mięs i ryb.
Składniki:
2 cukinie (zielona i żółta) pokrojone na plastry, o grubości pół centymetra
1 bakłażan pokrojony tak jak cukinie
1 papryka (żółta/pomarańczowa/czerwona) pokrojona na 2 centymetrowe paski
4 ząbki czosnku
1 szklanka oliwy z oliwek
ulubione zioła (świeże lub suszone)
1 ostra papryczka (opcjonalnie)
1/3 szklanki octu winnego
sól i pieprz
Wykonanie:
Plastry bakłażana posolić i pozostawić na sitku na około 30 minut, aż puszczą sok. Następnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
2 duże blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować oliwą i oprószyć solą. Ułożyć na nich plastry cukinii, bakłażana oraz paski papryki. Warzywa lekko posolić, posmarować lub skropić oliwą i wstawić do piekarnika na 20-30 minut (temperatura 190-200 stopni), do czasu aż będą lekko przyrumienione.
Przygotować marynatę oliwno-octową. Na małym ogniu podgrzewać oliwę z dodatkiem ziół, chilli i czosnku (około 15 minut). Dodać ocet winny, doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę trzymać na małym ogniu (około 5 minut).
Warzywa układać partiami w głębokim naczyniu, a każdą warstwę polewać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę (a nawet na całą noc). Warzywa muszą przejść smakiem marynaty.
Podawać na zimno lub na ciepło.
Smacznego:)
Wielbicielom kuchni śródziemnomorskiej polecam także wspaniałą zupę rybną z dodatkiem szafranu i pomarańczy
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/08/07/warzywa-pieczone-na-sposob-srodziemnomorski