Wykonanie
Dzisiaj propozycja dla miłośników wytrawnych smaków. Aromatyczne muffinki z
burakami i
boczkiem, które zaskoczą wszystkich swoim smakiem. Wegetarianie mogą zamienić
boczek na prażone
włoskie orzechy. Dzięki
burakom bułeczki mają bardzo wyczuwalną słodką nutę. Dla mnie jest to odkrycie tej edycji akcji – na pewno
będę jeszcze wracać do tego przepisu nie raz. Są idealne na imprezy, pikniki, lunche i inne okazje.To kolejny przepis z Scandinavian baking. Loving baking at
home.
Trine Hahnemann. Wprowadziłam małe zmiany – jest więcej
boczku.

Składniki na 12 sztuk:50 g pełnoziarnistej (razowej)
mąki orkiszowej150 g
mąki pszennej50 g
płatków owsianych górskich2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej8 g
soli1 czubata łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu3
jajka250 ml
jogurtu naturalnego (nieodtłuszczonego)4 łyżki
oliwy z oliwek200g
buraków (po obraniu)200g
boczku parzonego (
orzechów włoskich prażonych grubo siekanych)1 łyżeczka
tymianku1. Z papieru do pieczenia wykrawać kwadraty
boku ok. 12-15 cm i wykładać po dwa na zagłębienie w formie do muffinek. W ten sposób przygotowane papilotki będą łatwo odchodzić od bułeczek. Trzeba je wkładać do foremek dociskając np. szklanką.2.
Buraki (obrane) osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Tak samo posiekać też
boczek (odkroić z niego skórę i chrząstki). Piekarnik nastawić na 200ºC.3. Wymieszać suche składniki:
mąkę orkiszową, pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól oraz
pieprz.4. W drugiej misce wymieszać rozmącone
jajka z
jogurtem i
oliwą.5. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką. Dodać
boczek i
tymianek, wymieszać ponownie. Na samym końcu dodać
buraki (aby nie zabarwiły zbytnio ciasta).6. Nakładać ciasto do wcześniej przygotowanych foremek (wyłożonych papierem do pieczenia) i wstawić na środkową półkę piekarnika. Piec 20-25 minut w trybie grzania góra-dół. Sprawdzić patyczkiem.7. Podawać albo na ciepło, albo na zimno. Ja
jadłam tylko w schłodzonej wersji i były pyszne.