Wykonanie
Dzisiaj pyszne, pachnące paluchy
drożdżowe. Z dodatkiem włoskiego
sera,
suszonych pomidorów,
rozmarynu i
czosnku. Wierzcie mi, że już w czasie pieczenia człowiek ma ochotę natychmiast sięgnąć po taką
bułkę! Paluchy
serowe najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, przekrojone i posmarowane świeżym
masłem albo skropione
oliwą. Po prostu pycha!Dodatek
sera do
bułek to dla mnie nic nowego bo przecież piekłam już Bułeczki z
parmezanem i
cebulką, pamiętacie?
Paluchy
serowe z pachnącymi dodatkamiczas przygotowania: ok. 30 minut + czas dojrzewania zaczynu + czas wyrastania ciasta + czas pieczeniaskładniki na 5 paluchów:ZACZYN - 100 g
mąki pszennej - u mnie t.500150 ml
wody1 g suchych
drożdży (ok.1/4 łyżeczki)1 g
cukru (j.w.)CIASTO WŁAŚCIWE - 200 g
mąki pszennej2 g suchych
drożdży (1/2 łyżeczki)90 ml
wody1 łyżka
oleju, może być z zalewy od
pomidorów10 g
soli1/2 łyżeczki posiekanych listków świeżego
rozmarynu4-6
pomidorów suszonych z zalewy
oliwnej1 duży ząbek
czosnku25 g
startego sera typu
parmezan - u mnie owczy pecorinododatkowo - 1
żółtko2 łyżki startego pecorino
Jak zrobić paluchy serowe?ZACZYN - wszystkie składniki wymieszałam w misce aż powstała gładka masa o konsystencji
śmietany. Miskę przykryłam szczelnie folią spożywczą i odstawiłam na całą noc do lodówki.CIASTO WŁAŚCIWE - zaczyn wyjęłam z lodówki i zostawiłam na ok. godzinę żeby się ocieplił.
Pomidory suszone osączyłam z
oleju, pokroiłam w paseczki. Twardy
ser starłam na tarce o najmniejszych oczkach,
rozmaryn posiekałam a obrany
czosnek pokroiłam w cieniutkie plasterki.
Mąkę przesiałam do miski. Dodałam
sól, zaczyn,
drożdże,
olej i
wodę, wyrabiałam miękkie ciasto przez ok. 15 minut. Kiedy było gładkie i elastyczne dodałam
ser,
rozmaryn,
czosnek i
pomidory. Zagniatałam jeszcze chwilę żeby wszystko połączyło się z
ciastem. Odstawiłam je w przykrytej misce do wyrastania na jakieś 1,5 godziny aż podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto odgazowałam lekko zagniatając. Na oprószonej
mąkę stolnicy rozwałkowałam tak jakby pionowo na prostokąt a ten złożyłam na 3 części jak kartkę listu. Obróciłam ciasto o 90 st., ponownie rozwałkowałam na podobny prostokąt i znowu złożyłam na 3. Jeszcze raz obróciłam i rozwałkowałam. Prostokąt ciasta przecięłam poprzecznie na 5 mniej więcej równych kawałków. Każdy złożyłam podwijając dłuższe brzegi pod spód i lekko rolowałam na desce nadając równiejszy kształt i wydłużając. Paluchy ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 20 minut żeby podrosły. Wierzch paluchów posmarowałam roztrzepanym
żółtkiem i posypałam odrobiną
sera.Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu ostudziłam na kratce.Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z
masłem albo
oliwą.
We wspólnym pieczeniu udział wzięli:
Magda - Kulinarna piniataBernadeta - Prawo do gotowania z pasjąAdrian - zdjęcie na FBAgata - Kulinarne przygody GatityAnia - Everyday FloversMonika - Matka Wariatka