ßßß Cookit - przepis na Paluchy drożdżowe z serem, suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem

Paluchy drożdżowe z serem, suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pyszne, pachnące paluchy drożdżowe. Z dodatkiem włoskiego sera, suszonych pomidorów, rozmarynu i czosnku. Wierzcie mi, że już w czasie pieczenia człowiek ma ochotę natychmiast sięgnąć po taką bułkę! Paluchy serowe najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, przekrojone i posmarowane świeżym masłem albo skropione oliwą. Po prostu pycha!
Dodatek sera do bułek to dla mnie nic nowego bo przecież piekłam już Bułeczki z parmezanem i cebulką, pamiętacie?
Paluchy serowe z pachnącymi dodatkami
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas dojrzewania zaczynu + czas wyrastania ciasta + czas pieczenia
składniki na 5 paluchów:
ZACZYN - 100 g mąki pszennej - u mnie t.500
150 ml wody
1 g suchych drożdży (ok.1/4 łyżeczki)
1 g cukru (j.w.)
CIASTO WŁAŚCIWE - 200 g mąki pszennej
2 g suchych drożdży (1/2 łyżeczki)
90 ml wody
1 łyżka oleju, może być z zalewy od pomidorów
10 g soli
1/2 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu
4-6 pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
1 duży ząbek czosnku
25 g startego sera typu parmezan - u mnie owczy pecorino
dodatkowo - 1 żółtko
2 łyżki startego pecorino
Jak zrobić paluchy serowe?
ZACZYN - wszystkie składniki wymieszałam w misce aż powstała gładka masa o konsystencji śmietany. Miskę przykryłam szczelnie folią spożywczą i odstawiłam na całą noc do lodówki.
CIASTO WŁAŚCIWE - zaczyn wyjęłam z lodówki i zostawiłam na ok. godzinę żeby się ocieplił. Pomidory suszone osączyłam z oleju, pokroiłam w paseczki. Twardy ser starłam na tarce o najmniejszych oczkach, rozmaryn posiekałam a obrany czosnek pokroiłam w cieniutkie plasterki.
Mąkę przesiałam do miski. Dodałam sól, zaczyn, drożdże, olej i wodę, wyrabiałam miękkie ciasto przez ok. 15 minut. Kiedy było gładkie i elastyczne dodałam ser, rozmaryn, czosnek i pomidory. Zagniatałam jeszcze chwilę żeby wszystko połączyło się z ciastem. Odstawiłam je w przykrytej misce do wyrastania na jakieś 1,5 godziny aż podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazowałam lekko zagniatając. Na oprószonej mąkę stolnicy rozwałkowałam tak jakby pionowo na prostokąt a ten złożyłam na 3 części jak kartkę listu. Obróciłam ciasto o 90 st., ponownie rozwałkowałam na podobny prostokąt i znowu złożyłam na 3. Jeszcze raz obróciłam i rozwałkowałam. Prostokąt ciasta przecięłam poprzecznie na 5 mniej więcej równych kawałków. Każdy złożyłam podwijając dłuższe brzegi pod spód i lekko rolowałam na desce nadając równiejszy kształt i wydłużając. Paluchy ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 20 minut żeby podrosły. Wierzch paluchów posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i posypałam odrobiną sera.
Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu ostudziłam na kratce.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z masłem albo oliwą.
We wspólnym pieczeniu udział wzięli:
Magda - Kulinarna piniata
Bernadeta - Prawo do gotowania z pasją
Adrian - zdjęcie na FB
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Ania - Everyday Flovers
Monika - Matka Wariatka
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/11/paluchy-drozdzowe-z-serem-pecorino-suszonymi-pomidorami-czosnkiem-i-rozmarynem.html