ßßß Cookit - przepis na Chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-400g mąki pszennej
-10g drożdży suchych lub 20g drożdży świeżych
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soli
-85ml mleka ciepłego
-60ml letniej wody
-55g roztopionego masła
-2 duże jajka
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka ziół/ oregano, rozmaryn, bazylia/
Nadzienie do smarowania:
40g masła
-4 ząbki czosnku
-1 łyżka dobno posiekanej bazylii lub pietruszki lub innego ziela
-100g startego sera żółtego lub parmezanu
-czarnuszka
-pół słoika drobno pokrojonych suszonych pomidorów
Wykonanie:
Jeśli używamy swieżych drożdży, robimy rozczyn czyli drożdże kruszymy, dodajemy mąkę , cukier i ciepła wodę , mieszamy. Rozczyn ma być jak gęsta śmietana, przykrywamy i odstawiamy do wyrośniecia w ciepłe miejsce.
Jeśli mamy drożdże suche, od razu mieszamy z mąką , dodajemy po kolei składniki, a na koniec roztopione masło i zioła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wyrabiamy ciasto dość długo , żeby się ładnie połączyły składniki i żeby ciasto było elastyczne. Najlepiej w mikserze planetarnym.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Foremkę keksową , smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy nadzienie- masło topimy w rondelku, dodajemy czosnek , posiekane zioła, i pokrojone pomidory.
Po wyrośnięciu, przekładamy na stolnicę, wałkujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem.
Ciasto kroimy w pasy na szerokość keksówki, pasy układamy w harmonijkę i wkładamy do foremki nie za ciasno bo wyrośnie dużo. Jeśli jest za dużo ciasta można resztę przełożyć np do rondelka i upiec okrągły mały chlebek.
Ciasto posmarować np oliwą z suszonych pomidorów, posypać czarnuszką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st przez 30 minut.
Po 20 minutach pieczenia , chlebek posypać startym serem.
Najlepiej smakuje ciepły.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2020/05/28/chlebek-ziolowy