Wykonanie
Składniki:-400g
mąki pszennej-10g
drożdży suchych lub 20g
drożdży świeżych-1 łyżeczka
cukru-1 łyżeczka
soli-85ml
mleka ciepłego-60ml letniej
wody-55g roztopionego
masła-2 duże
jajka-2 ząbki
czosnku-1 łyżka ziół/
oregano,
rozmaryn, bazylia/Nadzienie do smarowania:40g
masła-4 ząbki
czosnku-1 łyżka dobno posiekanej
bazylii lub
pietruszki lub innego ziela-100g
startego sera żółtego lub
parmezanu-
czarnuszka-pół słoika drobno pokrojonych
suszonych pomidorówWykonanie:Jeśli używamy swieżych
drożdży, robimy rozczyn czyli
drożdże kruszymy, dodajemy
mąkę ,
cukier i ciepła
wodę , mieszamy. Rozczyn ma być jak gęsta
śmietana, przykrywamy i odstawiamy do wyrośniecia w ciepłe miejsce.Jeśli mamy
drożdże suche, od razu mieszamy z
mąką , dodajemy po kolei składniki, a na koniec roztopione
masło i
zioła z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wyrabiamy ciasto dość długo , żeby się ładnie połączyły składniki i żeby ciasto było elastyczne. Najlepiej w mikserze planetarnym.Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Foremkę keksową , smarujemy
masłem i posypujemy
mąką.Przygotowujemy nadzienie-
masło topimy w rondelku, dodajemy
czosnek , posiekane
zioła, i pokrojone
pomidory.Po wyrośnięciu, przekładamy na stolnicę, wałkujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem.Ciasto kroimy w pasy na szerokość keksówki, pasy układamy w harmonijkę i wkładamy do foremki nie za ciasno bo wyrośnie dużo. Jeśli jest za dużo ciasta można resztę przełożyć np do rondelka i upiec okrągły mały chlebek.Ciasto posmarować np
oliwą z
suszonych pomidorów, posypać
czarnuszką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st przez 30 minut.Po 20 minutach pieczenia , chlebek posypać
startym serem.Najlepiej smakuje ciepły.