Wykonanie
Dzisiaj pyszne śniadanie, ze zrobieniem którego poradzi sobie nawet beztalencie kulinarne albo ktoś kto dopiero uczy się gotowania. Tosty francuskie to kromki
pieczywa namoczone w mieszance
jajek i
mleka a
potem usmażone na
maśle. Smakują jak placuszki a nie trzeba szykować żadnego ciasta.Do takich tostów najlepiej nadaje się
bułka typu weka czy paryska lub
chałka, ale od biedy nada się też jasny
chleb bez dodatków albo tostowy. Ważne żeby
pieczywo nie było pierwszej świeżości - powinno być przynajmniej wczorajsze a najlepiej nawet czerstwe.Dzisiejsze tosty to pomysł z akcji Wypiekanie na śniadanie i chociaż żadnego pieczenia tym razem nie ma to i tak wszyscy uczestnicy zjedli pysznie śniadania lub podwieczorki.
czas przygotowania: ok. 20 minutskładniki na 3-4 porcje:1
chałka albo
bułka tzw. paryska2
jajka100 ml
mleka1-2 łyżki
cukru, u mnie trzcinowy demerarakilka łyżek
masłaSOS - 1 duże
gruszkisok z połowy
cytryny1 łyżka
cukru trzcinowego demerara1 łyżeczka
masła50 ml
śmietanki słodkiej 30%1/2 łyżeczki posiekanych listków
rozmarynudo smaku -
pieprz kolorowy grubo mielony, szczypta
soliSOS -
gruszki, użyłam słodkich Konferencji, umyłam i obrałam ze skórki. Po usunięciu gniazd nasiennych miąższ pokroiłam w niedużą kostkę i od razu wymieszałam z
sokiem cytrynowym żeby
owoce nie ściemniały.Na patelni rozpuściłam
masło, dodałam
cukier i
śmietankę a po chwili
gruszki razem z
sokiem cytrynowym. Smażyłam całość na dość silny ogniu aż sos zgęstniał. Dodałam
rozmaryn i 2-3 szczypty
pieprzu żeby sos był słodko-ostry.TOSTY -
bułkę pokroiłam w grube kromki.
Jajka roztrzepałam z
mlekiem i
cukrem - jeśli użyjecie słodkawej
chałki to
cukru wystarczy 1 łyżka. Kromki zanurzałam w mieszance jajecznej i kilka
razy obracałam żeby nasiąkły nią, ale trzeba uważać żeby ich nie połamać.Na patelni rozpuściłam 3 łyżki
masła. Na rozgrzane kładłam mokre kawałki
pieczywa i smażyłam aż się przyrumieniły a następnie przewracałam na drugą stronę i dalej smażyłam aż były złocistobrązowe. Usmażone zdjęłam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.Jeśli będziecie smażyć kilka partii tostów to po każdym powinno się wylać pozostałe na patelni
masło, wytrzeć patelnię i rozpuścić świeży tłuszcz.Usmażone, gorące tosty podałam z sosem
gruszkowo karmelowym. Można też po prostu posypać je
cukrem pudrem albo polać
miodem czy
syropem klonowym. Dobrze pasują do nich świeże
owoce.
W akcji udział wzięli:Bernadetta - Prawo do gotowania z pasjąRenata - Gotowanie jest łatwe
Marta - Magiczne życie MartyDorota - I to i tamtoAsa - 6 niebo
Magda - Kulinarna piniataMarzena - Kulinarne szaleństwa ManiusiEwelina - Smakołyki z kuchni
Basia - BasJulowe pasjeDorota - Moje małe czarowanie
Alina - Ala piecze i gotujeMałgosia - Smaki AlzacjiEdyta - Pasja smakuSabina - Kobiety w
sieciMagda - Czary gary w kuchniEwa - zdjęcie na FB