ßßß Cookit - przepis na ŚWIDERKI SEROWE Z CZARNUSZKĄ

ŚWIDERKI SEROWE Z CZARNUSZKĄ

nazwa

Wykonanie

Proste świderki z ciasta francuskiego będą doskonałym (i rozkosznie chrupiącym) dodatkiem do kremowych zup, np. do kremu paprykowo-pomidorowego z bazyliową śmietaną .
Świderki też nadadzą się wieczór przy piwie :).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
Ciasto francuskie
mozzarella lub inny ser żółty (w plastrach lub wiórkach)
czarnuszka (można zamienić na sezam lub mak)
1 jajko
Wykonanie:
1. Na połowie ciasta ułóż plastry sera i przykryj je drugą połową ciasta.
2. Przetnij ciasto na pasy o szerokości 1 , 5 cm.
3. Każdy pasek zawiń na kształt świderka.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Połóż na niej świderki i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
6. Posyp, np. czarnuszką (nigella seeds w UK).
7. Piecz w 200 stopniach z termoobiegiem. Gotowe świderki będą zarumienione.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/09/swiderki-serowe-z-czarnuszka.html