Wykonanie
Proste świderki z
ciasta francuskiego będą doskonałym (i rozkosznie chrupiącym) dodatkiem do kremowych zup, np. do kremu
paprykowo-
pomidorowego z
bazyliową śmietaną .Świderki też nadadzą się wieczór przy
piwie :).Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:
Ciasto francuskiemozzarella lub inny
ser żółty (w plastrach lub wiórkach)
czarnuszka (można zamienić na
sezam lub
mak)1
jajkoWykonanie:1. Na połowie ciasta ułóż plastry
sera i przykryj je drugą połową ciasta.
2. Przetnij ciasto na pasy o szerokości 1 , 5 cm.
3. Każdy pasek zawiń na kształt świderka.4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.5. Połóż na niej świderki i posmaruj je roztrzepanym
jajkiem.6. Posyp, np.
czarnuszką (nigella seeds w UK).7. Piecz w 200 stopniach z termoobiegiem. Gotowe świderki będą zarumienione.Smacznego :)