ßßß Cookit - przepis na MA'AMOUL CIASTECZKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI (bez jajek)

MA'AMOUL CIASTECZKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI (bez jajek)

nazwa

Wykonanie

Ma'amoul (maamoul) to bardzo popularne w krajach arabskich i Izraelu kruche i aromatyczne ciasteczka. Są robione z dodatkiem zapachowych wód kwiatowych, więc w domu roznosi się piękny zapach podczas ich pieczenia.
Mamulki (jak je pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym.
Poniżej przedstawiam przepis na wersję z orzechami włoskimi i cynamonem.
Przepis na maamoul z pistacjami, kardamonem i wodą różaną.
Do nadania kształtu ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki, a następnie zrobić na nich dowolne wzorki widelcem.
Wczoraj sprawdziłam i podobne foremki są dostępne na Allegro.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:
200 gramów mąki pszennej
100 gramów kaszy manny (drobnej semoliny)
50 gramów skrobi kukurydzianej
150-170 gramów miękkiego masła
60 gramów cukru pudru
3 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (lub 2 łyżki soku pomarańczowego albo 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej)
Składniki na farsz:
około 200 gramów orzechów włoskich (waga bez skorupek!)
1-1 i 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
25 gramów miękkiego masła
50 gramów cukru
Wykonanie:
1. Zagnieć ciasto ze wszystkich podanych składników. Na początku dodaj do niego 150 gramów masła, a jeżeli ciasto będzie ciut za suche, to dodaj więcej masła. Masa ma być plastyczna.
2. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
3. W międzyczasie zmiel orzechy razem z cukrem na mąkę.
4. Dodaj do nich cynamon i masło. Po wymieszaniu powstanie aromatyczna pasta.
5. Zrób kulkę z kawałka ciasta, a potem ją rozpłaszcz.
6. Ułóż na środku placka niewielką ilość masy orzechowej i ponownie zrób z ciasta kulkę.
7. Włóż kulę do oprószonej mąką foremki. Wciśnij ciasto i wyjmij gotowe ciastko.
8. Połóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie natłuszczałam go).
9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
10. Zimne ciastka oprósz cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/09/maamoul-ciasteczka-z-orzechami-woskimi.html