Wykonanie
Mam przyjemność ogłosić, że kilka dni temu kupiłam naprawdę smaczne
truskawki, więc sezon na te
owoce uważam za otwarty. :)Mam dla was przepis na smaczny deser, takie trochę
truskawkowe tiramisu.Zapraszam do wypróbowania innych receptur z
truskawkami: klik!Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:600 ml zimnej kremówki (w Polsce 36%, w UK double cream)600 gramów
truskawek (mrożonych lub świeżych)6 płaskich łyżek
żelatyny w proszkuokoło 8 łyżek
cukru (lub więcej, aby deser był słodszy)kilka dodatkowych
truskawek do pokrojenia2/4 szklanki wrzątkupodłużne
biszkopty3
pomarańczewódka1 łyżka
cukru pudruWykonanie:1. Zmiksuj
truskawki.
2. Dodaj do nich sok z pół
pomarańczy i 8 łyżek
cukru.
3. Do garnka wlej wrzątek, zasyp go
żelatyną i dobrze wymieszaj, aby
żelatyna się rozpuściła.
4. Podgrzej
truskawki, do gorących dodaj gorącą
żelatynę. Wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia.5. Wyciśnij sok z pozostałych
pomarańczy, dodaj do niego
wódkę (do smaku) i
cukier puder. Wymieszaj.6. Formę 23x23 cm wyłóż folią spożywczą.7. Maczaj
biszkopty w ponczu.
8. Ułóż
biszkopty na dnie formy.
9. Kiedy mus
truskawkowy będzie zimny, ale wciąż płynny zacznij ubijać kremówkę. Do prawie ubitej dodawaj mus
truskawkowy (wcześniej wymieszaj go z kilkoma łyżkami
śmietany) i wciąż miksuj na najwyższych obrotach.10. Na biszkoptach poukładaj kilka
truskawek.11. Zalej
biszkopty połową masy.12. Ponownie maczaj w soku
biszkopty i wyłóż je na
masie.
13. Pokrój
truskawki i poukładaj je na biszkoptach.
14. Wylej do formy resztę masy.
15. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.
Smacznego :)