ßßß Cookit - przepis na TRUSKAWKOWA PIANKA BEZ PIECZENIA

TRUSKAWKOWA PIANKA BEZ PIECZENIA

nazwa

Wykonanie

Mam przyjemność ogłosić, że kilka dni temu kupiłam naprawdę smaczne truskawki, więc sezon na te owoce uważam za otwarty. :)
Mam dla was przepis na smaczny deser, takie trochę truskawkowe tiramisu.
Zapraszam do wypróbowania innych receptur z truskawkami: klik!
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
600 ml zimnej kremówki (w Polsce 36%, w UK double cream)
600 gramów truskawek (mrożonych lub świeżych)
6 płaskich łyżek żelatyny w proszku
około 8 łyżek cukru (lub więcej, aby deser był słodszy)
kilka dodatkowych truskawek do pokrojenia
2/4 szklanki wrzątku
podłużne biszkopty
3 pomarańcze
wódka
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
1. Zmiksuj truskawki.
2. Dodaj do nich sok z pół pomarańczy i 8 łyżek cukru.
3. Do garnka wlej wrzątek, zasyp go żelatyną i dobrze wymieszaj, aby żelatyna się rozpuściła.
4. Podgrzej truskawki, do gorących dodaj gorącą żelatynę. Wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia.
5. Wyciśnij sok z pozostałych pomarańczy, dodaj do niego wódkę (do smaku) i cukier puder. Wymieszaj.
6. Formę 23x23 cm wyłóż folią spożywczą.
7. Maczaj biszkopty w ponczu.
8. Ułóż biszkopty na dnie formy.
9. Kiedy mus truskawkowy będzie zimny, ale wciąż płynny zacznij ubijać kremówkę. Do prawie ubitej dodawaj mus truskawkowy (wcześniej wymieszaj go z kilkoma łyżkami śmietany) i wciąż miksuj na najwyższych obrotach.
10. Na biszkoptach poukładaj kilka truskawek.
11. Zalej biszkopty połową masy.
12. Ponownie maczaj w soku biszkopty i wyłóż je na masie.
13. Pokrój truskawki i poukładaj je na biszkoptach.
14. Wylej do formy resztę masy.
15. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/06/truskawkowa-pianka-bez-pieczenia.html