Wykonanie
Pyszny i prosty deser podbił nasze podniebienia! Pod wpływem ciepła
gruszki stały się cudownie
miodowe (ciekawe czy inne gatunki
gruszek będą miały podobnie) i stanowiły smakowite połączenie z
lodami i
ciastem francuskim.Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na 4 porcje:
ciasto francuskie2
gruszkicukier1 małe
jajkolody waniliowe (do podania)Wykonanie:1. Przetnij
gruszki na pół i za pomocą łyżeczki usuń gniazda nasienne.
2. Ułóż
gruszki na cieście i przetnij je na wzór poniższego zdjęcia.
3. Kilkukrotnie natnij pionowo
owoce.
4. Zawiń ciasto wokół
gruszek i natnij listki.
5. Posmaruj
gruszki i ciasto roztrzepanym
jajkiem.
6. Posyp desery
cukrem (dodatkowo użyłam
cukru perlistego).
7.
Gruszki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotowy deser będzie złotawo-brązowy.8. Ciepłe desery podawaj z waniliowymi
lodami.
Smacznego :)