To, że uwielbiamy ciasto francuskie to już większość z Was wie...robię różne słodkie i wytrawne potrawy, przekąski, obiady...Ale jakoś nigdy nie próbowałam ciasta francuskiego z gruszkami i sosem truskawkowym - tydzień temu była tarta z gruszkami i sosem czekoladowym, jednak zdjęć się nie doczekała, bo tak szybko zniknęła ze stołu ;)- 1 op. ciasta francuskiego- 3 - 4 gruszki- 1 roztrzepane jajko- cukier do smaku- sok z cytryny- 1/2 słoika dżemu truskawkowego- piekarnik rozgrzać do temp. 200 st.- formę wysmarować niewielką ilością oliwy- wyłożyć ciastem francuskim- ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem- gruszki obrać (można dać ze skórką) pokroić na plasterki, poukładać na cieście na tzw. zakładkę- całość skropić sokiem z cytryny i oprószyć cukrem (do smaku, w zależności jakie słodkie są owoce)- piec ok. 25-30 min w temp. 200 st.- w międzyczasie przygotować sos - w małym rondelku podgrzać dżem - posmarować nim ciasto po wyjęciu z piekarnika- można polać innym dżemem, lub polewą czekoladową - wedle uznaniaTakie szybkie, proste i pyszne ;)Smacznego.źródło: MatkaWariatka