Wykonanie
Mając gotowe
ciasto francuskie i dostępność do świeżych
owoców, o które teraz nietrudno, można szybko przygotować deser do
kawy. Jeszcze lepiej jak się ma małych pomocników:-). No mój pomagier już nie taki mały, bo ma 180 cm wzrostu:-D.Składniki:
świeże
owoce ( u mnie
jagody),
cukier,gotowe
ciasto francuskie,1
jajko.Przygotowanie:Do
owoców dodać
cukier ( wg uznania). Gotowe
ciasto francuskie rozłożyć i rozwałkować na stolnicy. Nożem wykrajać prostokąty. Na co drugim zrobić po 3 nacięcia nożem wzdłuż i nie do końca. Na jednym układać
owoce, a drugim z nacięciami przykryć i zlepić brzegi. Gotowe
ciasteczka ułożyć na papierze pergaminowym. Posmarować roztrzepanym
jajkiem. Ja dodatkowo
ciasteczka posypałam
cukrem. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni C do zrumienienia.
Zgłoszone do akcji: