ßßß


Mając gotowe ciasto francuskie i dostępność do świeżych owoców, o które teraz nietrudno, można szybko przygotować deser do kawy. Jeszcze lepiej jak się ma małych pomocników:-). No mój pomagier już nie taki mały, bo ma 180 cm wzrostu:-D.Składniki:
świeże owoce ( u mnie jagody),cukier,gotowe ciasto francuskie,1 jajko.Przygotowanie:Do owoców dodać cukier ( wg uznania). Gotowe ciasto francuskie rozłożyć i rozwałkować na stolnicy. Nożem wykrajać prostokąty. Na co drugim zrobić po 3 nacięcia nożem wzdłuż i nie do końca. Na jednym układać owoce, a drugim z nacięciami przykryć i zlepić brzegi. Gotowe ciasteczka ułożyć na papierze pergaminowym. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Ja dodatkowo ciasteczka posypałam cukrem. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni C do zrumienienia.

Zgłoszone do akcji: