Wykonanie
Ciasto francuskie to wspaniały produkt. Śmiało można puścić
wodze fantazji i znaleźć całą masę pomysłów na jego wykorzystanie. Świetnie nadaje się zarówno do dań na słodko jak i wytrawnych. U mnie wytrawnie już było -
kurczak w cieście francuskim - przepis dostępny tutaj . Tym razem jednak, propozycja na słodko. Zaledwie kilka składników, 10 minut przygotowań, kilkanaście minut pieczenia i gotowe! Ja wykorzystałam
jagody ze słoiczka, które dostałam od siostry, ale naprawdę nadaje się właściwie wszystko, więc EKSPERYMENTUJCIE!:)
Składniki:przepis na ok 20 sztuk
ciasto francuskie (375g)
jagody w słoiku (250 ml)
jajkocukier (ja użyłam brązowego)
cynamonPrzygotowanie:Nastawcie piekarnik na 190 stopni.
Jagody wyłóżcie na ciasto pozostawiając z każdej strony ok 2 cm zapasu ciasta.
Zwińcie w rulon i pokrójcie na ok 2 cm kawałki. Ułóżcie tak przygotowana
ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarujcie roztrzepanym
żółtkiem i posypcie każde
ciastko cukrem i odrobiną
cynamonu. Pieczcie do momentu wyrośnięcia i zrumienienia
ciastek.