ßßß Cookit - przepis na Francja powraca

Francja powraca

nazwa

Wykonanie

Witajcie. Dzisiaj znowu uśmiechnął się do mnie przysmak z Francji a połączyłam go z jabłkami, których kwitnący wiek powoli dobiegał już końca. I tak powstały niesamowicie aromatyczne ciasteczka, idealne do popołudniowej kawy zbożowej, którą właśnie przegryzam tymi pysznościami : )
Dzisiaj bardziej fantazyjna forma- ilustrowana !
Składniki
1 płat ciasta francuskiego (u mnie light)
1 jajo
ok. 3 łyżek cynamonu
ok. 7 łyżek cukru (u mnie brązowy)
Przygotowanie
Ciasto rozwijamy by się odmroziło
kroimy na kwadraciki, wielkości wedle uznania, byle nie za małe bo nie zmieści się nam tam "farsz"
smarujemy je roztrzepanym jajkiem by było pysznie złociste i chrupiące
układamy na nie pokrojone w małe paseczki, kwardaciki (do wyboru do koloru)
posypujemy cukrem i odrobiną cynamonu
wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. i tutaj schody zaczynają się z temperaturą. ważne, by nie była ona zbyt wysoka bo ciasta zrobią się brązowe. ja piekłam bez termoobiegu w 200 stopniach przez 15 minut i potem jeszcze przez 5 minut, również bez termoobiegu ale z pieczeniem dolnym. po prostu trzeba je ciągle obserwowac i znac swój piekarnik : )
po wyjęciu możecie posypac je cukrem pudrem, ja jednak zaoszczędziłam nam dodatkowych kalorii i podałam zwyczajnie, również były przepyszne !
Źródło:http://wegemniam.blogspot.com/2013/02/francja-powraca.html