ßßß
Składniki:- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego,- brzoskwinie w syropie (lub inne owoce, mogą być także świeże),- cukier miętowy (lub zwykły/brązowy),- roztrzepane jajko.
Ciasto francuskie (3/4 z całości) dzielimy na dowolną liczbę kwadracików/prostokątów. Około 1/4 ciasta zostawiamy i kroimy na mniejsze prostokąty (tyle samo, ile dużych kwadratów - mniejsze będą potrzebne do przykrycia owoców). Można to zrobić ostrym nożem lub ozdobnym kółkiem do faworków (z falbanką). Brzoskwinie odsączamy, kroimy na plasterki o grubości ok. pół centymetra. Układamy po jednym na każdym kawałku ciasta. Przykrywamy małym prostokątem, lekko dociskamy, by ciasto z wierzchu było połączone z tym pod brzoskwinią. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/matą silikonową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do zarumienienia. Smacznego!
