Wykonanie
Szybkie zarówno w robieniu, jak i jedzeniu. Można nawet je nazwać mianem ekspresowych. Wystarczy
mieć gotowe
ciasto francuskie,
owoce i apetyt na coś słodkiego :). Jeśli chcecie, by deser nabrał świątecznego charakteru, polecam zastąpić
brzoskwinie masą
makową, a kształt zamienić na trójkątny. Ciasto ułożone na wierzchu może pełnić funkcję łańcuchów choinkowych. Do Świąt postaram się zamieścić podobny przepis, a teraz zapraszam na
ciasteczka brzoskwiniowe.
Składniki:- 1 arkusz gotowego
ciasta francuskiego,-
brzoskwinie w syropie (lub inne
owoce, mogą być także świeże),-
cukier miętowy (lub zwykły/brązowy),- roztrzepane
jajko.
Ciasto francuskie (3/4 z całości) dzielimy na dowolną liczbę kwadracików/prostokątów. Około 1/4 ciasta zostawiamy i kroimy na mniejsze prostokąty (tyle samo, ile dużych kwadratów - mniejsze będą potrzebne do przykrycia
owoców). Można to zrobić
ostrym nożem lub ozdobnym kółkiem do
faworków (z falbanką).
Brzoskwinie odsączamy, kroimy na plasterki o grubości ok. pół centymetra. Układamy po jednym na każdym kawałku ciasta. Przykrywamy małym prostokątem, lekko dociskamy, by ciasto z wierzchu było połączone z tym pod
brzoskwinią. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem, posypujemy
cukrem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/matą silikonową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do zarumienienia. Smacznego!