ßßß Cookit - przepis na Szybkie ciasteczka z brzoskwiniami

Szybkie ciasteczka z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Szybkie zarówno w robieniu, jak i jedzeniu. Można nawet je nazwać mianem ekspresowych. Wystarczy mieć gotowe ciasto francuskie, owoce i apetyt na coś słodkiego :). Jeśli chcecie, by deser nabrał świątecznego charakteru, polecam zastąpić brzoskwinie masą makową, a kształt zamienić na trójkątny. Ciasto ułożone na wierzchu może pełnić funkcję łańcuchów choinkowych. Do Świąt postaram się zamieścić podobny przepis, a teraz zapraszam na ciasteczka brzoskwiniowe.
Składniki:
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego,
- brzoskwinie w syropie (lub inne owoce, mogą być także świeże),
- cukier miętowy (lub zwykły/brązowy),
- roztrzepane jajko.
Ciasto francuskie (3/4 z całości) dzielimy na dowolną liczbę kwadracików/prostokątów. Około 1/4 ciasta zostawiamy i kroimy na mniejsze prostokąty (tyle samo, ile dużych kwadratów - mniejsze będą potrzebne do przykrycia owoców). Można to zrobić ostrym nożem lub ozdobnym kółkiem do faworków (z falbanką). Brzoskwinie odsączamy, kroimy na plasterki o grubości ok. pół centymetra. Układamy po jednym na każdym kawałku ciasta. Przykrywamy małym prostokątem, lekko dociskamy, by ciasto z wierzchu było połączone z tym pod brzoskwinią. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/matą silikonową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do zarumienienia. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/12/szybkie-ciasteczka-z-brzoskwiniami.html