ßßß Cookit - przepis na Tortilla domowa

Tortilla domowa

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Buły domowe o pysznej ...
Pączusie z patelni »
Tortilla domowa, wykonana od a do z samemu . Prosta chrupiąca i smaczna . Zrobiłam ja to i zrobisz i ty .
Składniki farszu:
4 ćwiartki z kurczaka
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
papryka czerwona mielona ostra do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo:
sałata lodowa 1 szt
ogórek zielony świeży 1-2 szt
pomidor 2 szt ( miałam kolorek pomarańcz bardziej :)
sos czosnkowy kielecki nowość
keczup
Składniki na pszenne placki tortilli :
mąka pszenna 500 g
przegotowana woda 1 szklanka
jajko
szczypta soli
smalec ( połowa kostki)
Wykonie farszu:
Udka z kurczaka obieram ( odkrawam nożem mięsko , a skórę i kości zostawiam na zupę)Smażę na patelni pokrojone kawałki mięsa , doprawiam sola pieprzem i papryka ostra mieloną. Smażę mieszając co jakiś czas by się równomiernie usmażyło mięsko.
Wykonanie tortilli pszennej :
Do misy wsypujemy make przesianą, smalec kroimy w kosteczkę i dodajemy do mąki ( szybciej się rozpuści co za tym idzie szybciej się wchłonie) . Dodajemy szczyptę soli , wbijamy jajo i wlewamy wodę ( dałam szklankę ). Jeśli podczas wyrabiania poczujecie , że ciasto jest zbyt miękkie to dajcie trochę maki . Energicznie wyrabiamy ciasto kolo 10 minut. Wstawiamy je do lodówki na na 30 minut. Wyjmujemy , możemy podzielić na mniejsze porcje. Wałkujemy cienko podsypując mąką, jeśli wam się klei . Ciasto powinno być elastyczne. Wałkujemy na wielkość patelni ( tak na oko) . Nagrzewamy patelnie bez tłuszczu( tłuszcz mamy już w cieście) . Podczas smażenia na placku mogą tworzyć się bąble , wtedy je przekuwamy widelcem , a jak robią się za duże to przekręcamy na drugą stronę. Każdy placek wkładałam do większego garnka i zakrywałam pokrywką by mi nie wyschły .
Wykonanie sałatki:
Do misy rwę palcami sałatę lodową , kroje ogórka zielonego bez skórki na sałatę tak w plasterkach najlepiej . Dodaje gotowy sos czosnkowy i mieszam. Kroje pomidory osobno i na końcu dodaje do tortilli.
Zakończenie :
Wyjmuje z garnka placki tortilli , na każdy placek kładę łyżkę keczupu i łyżkę sosu czosnkowego, rozprowadzam na placku , posypuje sałatką na sałatkę usmażone mięsko i zawijam, podaje ciepłe .
wtorek, 20 października 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/10/Tortilla-domowa-1.html