Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Buły domowe o pysznej ...Pączusie z patelni »Tortilla domowa, wykonana od a do z samemu . Prosta chrupiąca i smaczna . Zrobiłam ja to i zrobisz i ty .Składniki farszu:4 ćwiartki z
kurczakasól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
papryka czerwona mielona ostra do smaku
olej do smażeniaDodatkowo:
sałata lodowa 1 szt
ogórek zielony świeży 1-2 szt
pomidor 2 szt ( miałam kolorek
pomarańcz bardziej :)
sos czosnkowy kielecki nowość
keczupSkładniki na pszenne placki tortilli :
mąka pszenna 500 gprzegotowana
woda 1 szklanka
jajkoszczypta
solismalec ( połowa kostki)Wykonie farszu:
Udka z kurczaka obieram ( odkrawam nożem
mięsko , a skórę i kości zostawiam na zupę)Smażę na patelni pokrojone kawałki
mięsa , doprawiam
sola pieprzem i
papryka ostra mieloną. Smażę mieszając co jakiś czas by się równomiernie usmażyło
mięsko.Wykonanie tortilli pszennej :Do misy wsypujemy
make przesianą,
smalec kroimy w kosteczkę i dodajemy do
mąki ( szybciej się rozpuści co za tym idzie szybciej się wchłonie) . Dodajemy szczyptę
soli , wbijamy
jajo i wlewamy
wodę ( dałam szklankę ). Jeśli podczas wyrabiania poczujecie , że ciasto jest zbyt miękkie to
dajcie trochę
maki . Energicznie wyrabiamy ciasto kolo 10 minut. Wstawiamy je do lodówki na na 30 minut. Wyjmujemy , możemy podzielić na mniejsze porcje. Wałkujemy cienko podsypując
mąką, jeśli wam się klei . Ciasto powinno być elastyczne. Wałkujemy na wielkość patelni ( tak na oko) . Nagrzewamy patelnie bez tłuszczu( tłuszcz mamy już w cieście) . Podczas smażenia na placku mogą tworzyć się bąble , wtedy je przekuwamy widelcem , a jak robią się za duże to przekręcamy na drugą stronę. Każdy placek wkładałam do większego garnka i zakrywałam pokrywką by mi nie wyschły .Wykonanie sałatki:Do misy rwę palcami
sałatę lodową , kroje
ogórka zielonego bez skórki na
sałatę tak w plasterkach najlepiej . Dodaje gotowy
sos czosnkowy i mieszam. Kroje
pomidory osobno i na końcu dodaje do tortilli.Zakończenie :Wyjmuje z garnka placki tortilli , na każdy placek kładę łyżkę
keczupu i łyżkę
sosu czosnkowego, rozprowadzam na placku , posypuje
sałatką na
sałatkę usmażone
mięsko i zawijam, podaje ciepłe .
wtorek, 20 października 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter