Wykonanie
Jesień lubię też za
fasolę, a w szczególności
fasolę wrzawską, którą odkryłam całkiem niedawno. W domu gotuję dzieciom
fasolę po wrzawsku zamiast "
fasolki po bretońsku". Ta wrzawska to
fasola typu "piękny Jaś" - duża, mięsista, delikatna, miękka, pyszna. Nie jakaś zwyczajna drobna "
fasolka". Tym razem zrobiłam ją podobną do hiszpańskiej fabada Asturiana -
fasola z chorizo i
szafranem. Pyszna!
Zaglądam co tydzień do zakładki "odkryj w tym tygodniu" Spotify i znów mam coś nowego, fajnego do słuchania. Merci Spotify! Tym razem nieznany mi wcześniej utwór Carli Bruni "Those Dancing Days Are Gone", posłuchajcie, bo to ładne...Z
fasolą to ja się wiele, wiele lat przepraszałam, ale od mniej więcej roku sięgam po nią coraz częściej i znajduję nowe zastosowania, także jadalne (już nie tylko jako obciążnik do pieczenia
spodów kruchych tart).
Fasola wrzawska to dla mnie produkt sezonowy. Pojawia się pod koniec lata, z początkiem jesieni. Można ją przechowywać w szafce kuchennej nie dłużej 3 miesiące.
Potem potrafią się w niej zalęgnąć szkodniki, takie małe, czarne, latająco-skaczące owady, które pędzą do okna wydostawszy się z szafki. Zatem jedzcie
fasolę póki świeża, pyszna, i sezon na nią.
Fasola wrzawska jest inna niż pozostałe "piękne
Jaśki" uprawiane poza Wrzawami. Jej skórka jest wyjątkowo cienka, a same ziarna duże, nerkowate i lekko spłaszczone.
Fasola wrzawska ma bardzo delikatną konsystencję, jest słodkawa i ma dużą zdolność pochłaniania
wody . W związku z tym gotuje się ją stosunkowo krótko.Kiedyś
jadłam fabada Astiriana w hiszpańskiej restauracji i urzekło mnie smakiem. W mojej wersji nie ma hiszpańskiej "
kaszanki" zwanej morcilla, gdyż jest trudno dostępna w Polsce. Choć jeśli ją gdzieś znajdziecie, okaże się stosunkowo tania. Chorizo to hiszpańska, paprykowa
kiełbasa wieprzowa. Absolutnie świetna w smaku!
Mięsista, słodkawa
fasola nurza się w oszałamiająco aromatycznym sosie, pełnym pikantnego chorizo, pysznej
kiełbasy lisieckiej i
wędzonego boczku. W przeciwieństwie do "
fasolki po bretońsku", czy mojej wersji -
fasoli po wrzawsku, do
fasoli na nutę hiszpańską nie dodaję
przecieru pomidorowego. Lubię ją pikantną, nawet mocno, a podaję z
jasnym pieczywem, którym świetnie wygarnia się doskonały sos i obowiązkowo dobrym
czerwonym winem.
Fasoli nie
solę, smak słony dostarczają daniu
boczek, chorizo i
kiełbasa lisiecka. Mniej
soli = więcej zdrowia!500g
fasoli wrzawskiej ChNP2 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin200g wędzonego, nieparzonego
boczku1 łyżeczka nitek
szafranu2
cebule3 ząbki
czosnku200g
kiełbasy lisieckiej ChOG200g hiszpańskiej
kiełbasy chorizo10 ziaren
pieprzu2
liście laurowe2 łyżeczki
słodkiej paprykiok 1 łyżeczki
chilli1 łyżka domowej kostki warzywnej1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiFasolę namocz w zimnej wodzie na 6-8 godzin (najlepiej na noc) aż napęcznieje,
potem odcedź.W szerokim garnku, na
oliwie z oliwek przesmaż pokrojony w kostkę
boczek, po chwili dodaj
szafran, pokrojone w kostkę
cebulę i
czosnek. Dodaj podsmaż na szklisto posiekany
czosnek i pokrojoną w drobną kostkę
cebulę.
Potem dodaj pokrojone w sporą kostkę
kiełbasę lisiecką i chorizo, przesmażaj kilka minut.
Potem dodaj
pieprz,
liście laurowe,
paprykę i
chilli oraz domową kostkę warzywną. Przełóż do garnka namoczoną
fasolę i zalej całość
wodą w takiej ilości, by było jej ok 2-3cm powyżej powierzchni
fasoli. Zagotuj całość, a następnie zmniejsz płomień i gotuj
fasolę pod przykryciem na najmniejszym płomieniu ok 60 minut*, do miękkości
fasoli.Gdy
fasola będzie już miękka, przełóż ok szklanki
fasoli do miski i dokładnie rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do
ziemniaków, a następnie z powrotem przełóż do garnka. Taki mus
fasolowy świetnie zagęści sos. Dodaj drobno posiekaną
natkę pietruszki i wymieszaj całość. Podawaj
fasolę po hiszpańsku z
jasnym pieczywem i
czerwonym winem. Jest świetna!*
fasola wrzawska ma zdolność błyskawicznego wchłaniania
wody, dlatego gotuje się ją stosunkowo krótko, jeśli użyjesz innej
fasoli, najprawdopodobniej trzeba będzie wydłużyć czas gotowania do ok 2 godzin