Wykonanie
Od dziś to mój
absolutny numer jeden wśród kotletów z gotowanych
ziemniaków. Są cudowne! Sekret tkwi oczywiście w smaku, ale również w sposobie, w jaki przygotowałam
ziemniaki. Są ugotowane, a
potem starte na grubej tarce, dzięki
czemu kotlety mają zupełnie inną fakturę, niż z tych przeciśniętych przez praskę.Polecam Wam do nich ostry
chrzan firmy Develey, jest pyszny.




Składniki na 8 sztuk :1 kg
ziemniaków (
sałatkowych)3
jajka1 łyżeczka
chrzanu, polecam Develey3 łyżki
mąki pszennej1
cebula3 łyżki posiekanego
szczypiorkusól,
pieprzbułka tarta do panierowania
olej do smażeniaPrzygotowanie :
Ziemniaki dokładnie myję, a następnie gotuję w mundurkach. Gdy przestygną, obieram je i ścieram na grubej tarce. Dodaję też jedno ugotowane i też starte tak samo
jajko.
Cebulę drobno siekam i podsmażam na niewielkiej ilości
oleju do zeszklenia. Dorzucam pozostałe dwa surowe
jajka,
cebulę,
chrzan, posiekany
szczypiorek i
mąkę, doprawiam
solą i
pieprzem. Mieszam krótko łyżką, tyle by składniki się połączyły. Z masy formuję 8 kotletów (warto pomoczyć lekko dłonie w zimnej wodzie), obtaczam je w
bułce tartej i na średnim ogniu smażę po ok. 5 minut z obu stron. Podaję z porcją
chrzanu,
szczypiorkiem i
sosem czosnkowym.Przepis autorski.



